AMERIČKI KLASIK
Ne bacajte prezrele banane, za ovaj jednostavan i ukusan kolač one su baš idealne

Izvor: Profimedia / Autor: nattaphol phromdecha / Alamy / Alamy / Profimedia
Ovaj kolač je zahvalan i iz razloga što sve sastojke vjerojatno u svakom trenutku imate u svojoj kuhinji, a jedino na što trebate paziti je da banane budu prezrele. Banana bread je naime najbolji kad su banane prezrele i tamno smeđe kore.
Potrebni sastojci:
- 110 g maslaca
- 2 velika jaja
- 130 g smeđeg šećera
- 60 ml mlijeka
- žličica ekstrakta do vanilije
- 3 prezrele banane
- 1 žličica sode bikarobne
- prstohvat soli
- pola šalice nasjeckanih badema, oraha ili lješnjaka...
- 100 g nasjeckane tamne čokolade
- 250 g brašna
-
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA
Za sve ljubitelje slatkog imamo super jednostavan recept za genijalan kolač koji se ne peče
-
FINO I UKUSNO
Brzopoteznom kolačiću s omiljenim namazom teško je odoljeti, a priprema mu traje svega tri minute
-
ZA PRSTE POLIZATI!
Brzo i preukusno: Za današnji ručak predlažemo vam slani i slatki recept s lisnatim tijestom oko kojih nema previše posla
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C, a duguljasti kalup obložite papirom za pečenje.
Izmiksajte maslac (sobne temperature) sa šećerom te mu nakon nekoliko minuta dodajte jaja i nastavite s miksanjem sve dok smjesa ne postane glatka.
Sad u smjesu dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te još jednom dobro izmiješajte.
Banane zgnječite vilicom i dodajte u smjesu.
U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu te ih dodajte u smjesu. Silikonskom spatulom nježno sve izmiješajte dok se sastojci ne sjedine, a brašno ne bude više vidljivo.
Na kraju u smjesu dodajte po želji nasjeckanu tamnu čokoladu i/ili orašaste plodove i još jednom nježno izmiješajte.
Smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 50 do 65 minuta. Vrh kolača mora biti karameliziran i tamno smeđe boje, a čačkalica kad je zabodete i izvadite iz kolača mora biti suha. Vrijeme pečenja ovisi naime o vlažnosti i količini šećera u bananama pa je najbolje da nakon 50 minuta pečenja svako 5 minuta provjeravajte kolač.
Ostavite kolač barem 20-ak minuta u kalupu da se polako hladi kako biste ga lakše izvadili.
-
REMINGTON COMFORT PLUS F4000
Muški brijač u potpunosti se ispire i isporučuje se s četkicom za čišćenje
-
Ovlaživač zraka LAICA HI3012
Ultrazvučni ovlaživač jamči pravilnu razinu vlage u zraku
-
Bežične slušalice TRONSMART, Onyx Free | Onyx Neo
S naprednim Qualcomm čipom i tehnologijom za poništavanje buke DSP