AMERIČKI KLASIK

Ne bacajte prezrele banane, za ovaj jednostavan i ukusan kolač one su baš idealne

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 11.01.2021 13:39
  • Objavljeno 11.01.2021 u 13:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nattaphol phromdecha / Alamy / Alamy / Profimedia

Kruh s bananom ili banana bread s razlogom je američki klasik među kolačima, jednostavan i preukusan, a i savršen razlog da one prezrele banane ne završe u smeću. Bonus je i što za njegovu pripremu trebate izdvojiti svega 10 minuta

Ovaj kolač je zahvalan i iz razloga što sve sastojke vjerojatno u svakom trenutku imate u svojoj kuhinji, a jedino na što trebate paziti je da banane budu prezrele. Banana bread je naime najbolji kad su banane prezrele i tamno smeđe kore.

Potrebni sastojci:

  • 110 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 130 g smeđeg šećera
  • 60 ml mlijeka
  • žličica ekstrakta do vanilije
  • 3 prezrele banane
  • 1 žličica sode bikarobne
  • prstohvat soli
  • pola šalice nasjeckanih badema, oraha ili lješnjaka...
  • 100 g nasjeckane tamne čokolade
  • 250 g brašna

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C, a duguljasti kalup obložite papirom za pečenje.

Izmiksajte maslac (sobne temperature) sa šećerom te mu nakon nekoliko minuta dodajte jaja i nastavite s miksanjem sve dok smjesa ne postane glatka.

Sad u smjesu dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te još jednom dobro izmiješajte.

Banane zgnječite vilicom i dodajte u smjesu.

U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu te ih dodajte u smjesu. Silikonskom spatulom nježno sve izmiješajte dok se sastojci ne sjedine, a brašno ne bude više vidljivo.

Na kraju u smjesu dodajte po želji nasjeckanu tamnu čokoladu i/ili orašaste plodove i još jednom nježno izmiješajte.

Smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 50 do 65 minuta. Vrh kolača mora biti karameliziran i tamno smeđe boje, a čačkalica kad je zabodete i izvadite iz kolača mora biti suha. Vrijeme pečenja ovisi naime o vlažnosti i količini šećera u bananama pa je najbolje da nakon 50 minuta pečenja svako 5 minuta provjeravajte kolač.

Ostavite kolač barem 20-ak minuta u kalupu da se polako hladi kako biste ga lakše izvadili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!