VRLO ČEST PROBLEM

Napornu bol u vratu ne treba zanemariti

11.06.2013 u 06:35

Bionic
Reading

Osjećate ukočenost i bol u vratu? Koliko često vam se to događa? Takva bol ne mora značiti ništa opasno, ali postoje situacije u kojima je ne treba ignorirati

Bol u vratu vrlo učestala je pojava na koju se žale mnogi ljudi. Najčešći su krivci za te probleme loš odabir jastuka, previše sjedenja, nekretanje, nepravilno držanje tijela… Ukratko, odgovoran je suvremeni način života u kombinaciji sa sve većim stresom.

No nisu samo te okolnosti odgovorne za bolove u vratu. I životna dob igra važnu ulogu – istraživanjima je utvrđeno da se bolan vrat češće javlja nakon 35. godine života. Lošem stanju pridonosi i višak kilograma, konzumiranje nikotina i alkohola, nezdrava prehrana te loša kvaliteta stolaca na kojima sjedimo, posebno na poslu.

Istraživanja također pokazuju da su probleme s bolnim vratom češće imaju žene nego muškarci. Kad je riječ o bolnoj vratnoj kralježnici, onda se najprije povremeno javlja neugoda u vratu i ramenima te gornjem dijelu leđa. S vremenom se to pak prerasta u bol koju nije moguće ignorirati. Hladnoća, vlaga, promjene tlaka, kao i propuh mogu pogoršati situaciju, ali oni ne uzrokuju probleme iako mnogi to misle.

Specifičan položaj vratne kralježnice

Vratna kralježnica podložna je promjenama zbog svog specifičnog položaja i građe. Sastavljena je od sedam kralježaka i to je najpokretljiviji dio kralježnice. Upravo zbog toga vrlo često se javljaju tegobe s tim dijelom tijela i one mogu biti raznolike – od problema s gornjim dijelom vrata do problema s donjim dijelom vratne kralježnice.

Nije svaka bol u vratu znak da je riječ o problemima s vratnom kralježnicom. Srećom, većina bolova je bezopasna i zapravo je znak da smo možda neudobno spavali i istegnuli mišiće. No, ako vam se ta bol često javlja i postaje sve intenzivnije, to može biti znak da nešto nije u redu s vratnom kralježnicom.

Prevencija je najbolji lijek

Za razliku od istegnutih mišića koje možete izliječiti i sami, s vratnom kralježnicom nikako se ne smijete igrati liječnika. Ako sumnjate da imate takvih problema, obavezno se javite liječniku koji će vas uputiti na daljnju terapiju. Bol nemojte ignorirati i djelujte na vrijeme jer se problem s vremenom pogoršava ako se ne liječi. Liječnik će vam vjerojatno dati analgetike, uputit će vas na fizikalnu terapiju i medicinske masaže, a vjerojatno ćete dobiti i prigodne vježbe.

Najbolja je ideja djelovati preventivno. Budući da statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s vratnom kralježnicom, pobrinite se za taj dio tijela na vrijeme. Odaberite kvalitetne stolce i čvrste anatomske jastuke. Krećite se i osnažite taj dio tijela uz pomoć ciljanih vježbi. S vremena na vrijeme počastite se masažom, a nije loše prakticirati i plivanje. Općenito, okrenite se zdravijem životnom stilu koji je iznimno važan za cjelokupan organizam, pa tako i za vratnu kralježnicu.