LOŠA NAVIKA

Namirnice koje bacate, a nemaju rok trajanja

25.08.2016 u 07:30

Bionic
Reading

Rokovi trajanja najčešće su potpuno proizvoljno odabrani datumi koje proizvođači stavljaju na proizvode, no neke ih namirnice uopće ne bi trebale imati

Mnogi ljudi bacaju potpuno jestivu hranu samo zato jer joj je prošao rok trajanja otisnut na proizvodu. Nema sumnje da neke namirnice poput mesa vrlo brzo prestaju biti jestive, no s druge strane, postoji niz proizvoda koji godinama mogu stajati na polici ili u frižideru a da se ne pokvare.

Med

Med nema rok trajanja. Može promijeniti boju i postati kristaliziran, no uvijek ga možete jesti. U slučaju kristalizacije samo stavite teglu s medom u toplu vodu dok se ponovo ne otopi.

Riža

Sva riža osim smeđe jestiva je desetljećima nakon kupovine. Jedina opasnost je da će prije vas do nje doprijeti kukci i dobro se najesti.

Ocat

Bijeli ocat ne može se pokvariti. Stoga se ne morate brinuti ako ste nabavili koju bocu viška za buduće salate, marinade ili jednostavno čišćenje po kući.

Vanilija

Ekstrakt vanilije radi se s alkoholom pa je zauvijek svjež. No vanilija mora biti prava jer njena imitacija nema ista svojstva i neće ostati trajno svježa.

Sol

Sol će ostati ista godinama. Nema veze radi li se o morskoj, stolnoj ili košer soli.


Kukuruzni škrob

Dok god je suh, kukuruzni škrob bit će upotrebljiv. S obzirom da se uglavnom koristi kao zgušćivač u kuhanju, teško da ćete ga posebno često trošiti.

Šećer

Šećer je uvijek spreman za upotrebu. Jedino na što morate paziti je da ne dođe u dodir sa tekućinom ili da ga ne pronađu proždrljivi kukci.

Žestoka pića

Rum i slična alkoholna pića neće se pokvariti. Dovoljno je držati ih na nekom mračnom, hladnom mjestu i bit će gotovo istog okusa čak desetljećima kasnije.

Grah

Grah također praktički nema rok trajanja. Što je stariji, to će mu dulje trebati da omekša pri kuhanju.

Nakon nekoliko godina vjerojatno će ostati vrlo tvrd čak i nakon kuhanja, no bez obzira na to morate li ga dodatno žvakati ili ne, grah vrlo sporo gubi svoja hranjiva svojstva.

Bilo što u zamrzivaču ili konzervi

Namirnice u zamrzivaču u principu traju oko godinu dana ako se ne odleđuju, no s vremenom će izgubiti nešto hranjivosti i okusa. Konzervirana hrana ima rok trajanja od oko dvadeset godina i više, pod uvjetom da limenka, ili ono u što je spremljena, nije oštećena.