ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Nakon tri godine opsežne adaptacije: Villa Brandestini u srcu Pule danas izgleda ovako

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 22.07.2020 19:05
  • Objavljeno 22.07.2020 u 19:05
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Zaštićeno kulturno dobro grada Pule, Villa Brandestini, svoja je vrata otvorila 2019. godine nakon tri godine cjelovite i opsežne adaptacije. Villa sa stogodišnjom tradicijom danas odiše profinjenošću i elegancijom te je oaza hedonizma za sve ljubitelje mirnog i opuštenog odmora

Davne 1906. godine Villu je dao sagraditi Antonio Brandestini za sebe i svoju obitelj. Poput ostalih građevina iz tog razdoblja i podneblja, Villa je izgrađena u prepoznatljivom venecijanskom stilu kojeg karakterizira graciozan i sofisticiran dizajn.

Elementi stila venecijanske renesanse vidljivi su i kod arhitekture kod pravokutnih prozora, masivnih vijenaca, reljefnih površina, plemenitih elegantnih oblika, materijala i raskošnih ukrasa.

Za vrijeme II. svjetskog rata Villa je bila dom vojnika koji su sudjelovali u narodnooslobodilačkom pokretu koji su tijekom rata uspjeli osloboditi velike dijelove Hrvatske od stranih okupatorskih snaga.

U drugoj polovici prošlog stoljeća Villa se dijeli između nekoliko vlasnika. Zbog iznimnog potencijala vlasnici prvi put Villu stavljaju u turističku funkciju, uz istovremeno korištenje za privatne svrhe. Iako se djelomično koristila za turističke svrhe zbog nedovoljnog ulaganja Villa nikako nije mogla ostvariti svoj potpuni turistički potencijal. Godine 2008. novi vlasnik, obitelj iz Rovinja, otkupljuje Villu od prethodnih vlasnika te počinje aktivno raditi na planu adaptacije.

  • +13
  • +10

Projekt renovacije stoljetne Ville Brandestini u srcu Pule

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U zapuštenom prostranom interijeru od gotovo 600 četvornih metara potrebno je bilo izvršiti cjelovitu adaptaciju i Villu u potpunosti urediti i prenamijeniti za turizam.

Godine 2016., obitelj Topalli iz Rovinja, višemilijunskom investicijom pokrenula je intenzivnu adaptaciju i restauraciju interijera, pazeći pritom da se sačuva što više autentičnih elemenata i duh Ville s početka 20. stoljeća.

Villa je prenamijenjena u 14 prostranih luksuznih soba te je svoja vrata gostima otvorila u proljeće 2019. godine. S obzirom na lokaciju Ville u srcu Mediterana, prilikom uređivanja interijera vlasnici su odlučili da u svim sobama i prostorijama prevladavaju raskošni plavi i zlatni tonovi upotpunjeni morskim motivima.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Interijer Ville opremljen je luksuznim namještajem koji je pomno odabran kako bi se postigla funkcionalna i skladna stilska cjelina, potpuno prilagođena potrebi svakog gosta. Jednostavne linije namještaja uz dominaciju plavih tonova prostoru su udahnuli suvremenu notu. Zlatni morski detalji koji se mogu pronaći u svakom kutku Ville daju poseban stilski naglasak. U centru svake sobe dominira veliki bračni krevet s predimenzioniranim uzglavljem koji u suvremeni interijer donosi dašak klasike i elegancije.

Posebna pažnja usmjerena je na rasvjetu pa se tako u svim sobama, osim kristalnog lustera sa zlatnim detaljima, nalazi veliki broj manjih rasvjetnih tijela koji prostoru daju toplinu. Kombinacija suvremenog i klasičnog vidljiva je i u kupaonicama koje su u potpunosti obučene u kamenu imitaciju mramora, a cjelokupna cjelina je zaokružena zlatnim detaljima.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Prilikom adaptacije Ville cilj vlasnika bio je kreirati malu oazu za odmor i opuštanje. Kako je Villa u strogom centru Pule mogućnosti su bile ograničene te se iz tog razloga pažnja usmjerila na veliku vanjsku terasu na vrhu Ville. Tako je na rooftopu smješten veliki jacuzzi bazen za 12 osoba te prostrana relax zona. Interijer terase upotpunjen je ležaljkama za sunčanje, tušem i lokalnim biljkama.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!