SKRIVENE OPASNOSTI

Nakon ovoga više nikada nećete skidati šminku maramicama

18.03.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Vrlo jednostavne i praktične za upotrebu, jeftine vlažne maramice za skidanje šminke nezaobilazne su u kupaonicama brojnih žena. Međutim, iako je skidanje šminke prije spavanja obavezno, ako to činite vlažnim maramicama, izlažete se velikom riziku

Jeftine, vrlo učinkovite i, što je još važnije, vrlo brze za upotrebu – nije ni čudo da su upravo vlažne maramice za skidanje šminke postale vrlo popularne. Pogotovo u onih žena koje jedva stižu obaviti svakodnevne poslove, vlažne maramice čine se logičnim izborom pokraj mlijeka za skidanje šminke i vatice, piše Daily Mail.

Međutim, nije sve tako lako i jednostavno kako se čini. Iako je poznato da ne skidanje šminke prije spavanja šteti koži i pospješuje njezino starenje, stručnjaci tvrde da ako šminku skidate vlažnim maramicama, izlažete se drugim rizicima. Iako se njihova prodaja u posljednjih godinu dana udvostručila, stručnjaci smatraju kako ne samo da ne čiste učinkovito kožu, već uzrokuju i probleme s kožom kao što su opuštanje kože oko očiju, suhoće kože oko očiju, prištića i akni te alergijskih reakcija.

Opuštanje kože oko očiju
Trljanje očiju i kapaka vlažnim maramicama kao bi se uklonila maskara i sjenilo može biti itekako pogubno. Naime, kako napominju stručnjaci redovito trljanje kože oko očiju može vas postarati i za nekoliko godina jer je koža na tom području vrlo elastična te će se nakon nekog vremena 'rasteći' te opustiti i objesiti. Upravo je zbog toga važno za područje oko čiju koristiti nježne vatice te proizvode koji ne oštećuju nježnu kožu oko očiju.

Isušivanje kože
Većina maramica za skidanje šminke sadrži alkohol što omogućuje uklanjanje tvrdokorne šminke. No iako će maramice učinkovito skinuti ruž s usana, jednako tako će oštetiti kožu oko očiju. Osim toga, veliki broj vlažnih maramica ne uspijeva učinkovito skinuti svu nečistoću s kože te je kasnija primjena hidratantnih krema jednostavno gubitak vremena. Naime, u tome slučaju na koži ostaje svojevrsna 'barijera' od nečistoća i mrtvih stanica kože te se stoga hidratantne kreme koje se nanose kasnije ne mogu uopće upiti ni valjano djelovati.

Prištići i akne
Ako ste skloni aknama, pogotovo izbjegavajte vlažne maramice. Ne samo da postoji opasnosti da se bakterije raznesu po cijelome licu, već skidanje šminke vlažnim maramicama može zatvoriti pore i potaknuti dodatno nastajanje prištića i akni.

Alergijske reakcije
Bakterije se najbolje razmnožavaju u vlažnim uvjetima, a kako bi maramice za skidanje šminke ostale vlažne, ali bez bakterija, to znači da moraju sadržavati veći postotak konzervansa. Upravo konzervansi mogu nadražiti kožu pa čak i izazvati alergijske reakcije. Još više zabrinjava činjenica da mnoge vlažne maramice za skidanje šminke sadrže metilizotiazolinon ili MI koji može uzrokovati stvaranje mjehura, crveni osip i oticanje.