SUPER ZDRAVO

Nakon ovog svaki put ćete marinirati meso u pivu prije roštilja

27.03.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Pivo može pomoći smanjivanju opasnih kemikalija koje nastaju dok pečemo meso na roštilju, a evo i kako

Naime I.M.P.L.V.O. Ferreira i kolege s Universidade do Porto u Portugalu pojasnili su da su prošle studije otkrile povezanost konzumiranja mesa s roštilja i raka debelog crijeva.

No mariniranje mesa u pivu prije stavljanja na roštilj može smanjiti nastajanje kemikalija koje znanstvenici povezuju s rakom, a koje nastaju prilikom izlaganja mesa visokim temperaturama.


Tada nastaju policiklički aromatski ugljikovodici koji se povezuju s nastankom raka debelog crijeva, ali nastajanje te štetne kemikalije može se reducirati na pola. Ova vijest oduševit će ljubitelje roštilja, pogotovo jer se približava sezona uživanja u prirodi uz roštilj. Još kada znamo da pivo koje pijemo, dok čekamo slasni ručak, može poslužiti i kao marinada i pri tom reducirati štetne sastojke, ručak će biti još bolji.

Istraživači sa Sveučilišta u Portugalu četiri su sata marinirali svinjetinu u pivu pilsner,  svijetlom, bezalkoholnom i crnom. Otkrili su kako je crno pivo imalo najveći efekt i reduciralo je PAH kemikalije na pola u usporedbi s mesom koje nije marinirano. Studija je objavljena u ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Zanimljivo je da se policiklički aromatski ugljikovodici, osim u mesu izloženom vrlo visokim temperaturama, nalaze u cigaretama i ispušnim plinovima automobila, a istraživanja na životinjama pokazala su njihovu povezanost s nastankom raka.