KAMEN, PRINT I ŠARENILO BOJA

Najnoviji trendovi u uređenju doma

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U odnosu na prijašnje godine, na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu vidljiva je dizajnerska zadrška u konačnom oblikovanju. Naglasak je ovaj put na načinu obrade i kombiniranju materijala te uvođenju živih boja, dok je oblikovni izražaj sličan prošlogodišnjem. I dalje prevladava minimalizam uz uvođenje printova i ovalnih oblika u detaljima

Brojke i izlošci na ovogodišnjem milanskom sajmu pokazuju da svijet proizvodnje namještaja i opreme osjeća recesiju - razum je prisutan kako u dizajnu, tako i u tehnologiji.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

LED rasvjeta je glavna dekoracija u sobama

Višegodišnja dominacija crne i bijele boje je u padu, ali je i dalje prisutna, dok je sve češća kombinacija smeđe boje u svim nijansama, a osobito krem. Pravo osvježenje u recesiji je korištenje vrlo živih boja - ružičaste, ljubičaste, boje šljive, plave u svim nijansama, žute, nježno zelene, koje u postojeće boje unose pravo osvježenje i optimizam, a često su upotpunjene i cvjetnim uzorcima. Printovi s različitim uzorcima se pojavljuju na gotovo svim elementima namještaja.

Među materijalima dominira kamen i imitacija kamena, osobito mramora. Od kupaonica do spavaćih soba, neizostavan je element prostora, a odlično je integriran u moderni i klasični namještaj. Kombinira se s drvom, staklom, metalom, laminatima. Korištenje različitih materijala i njihove neobične kombinacije ove su godine jako važne. Osim samih materijala, važna je i tekstura, pa je uvođenje reljefnih, grubih površina u kombinaciji s glatkima sve češće.

Način rasvjete kao i oblici rasvjetnih tijela i dalje su važni. Lusteri velikih dimenzija se uvode u sve prostore - kupaonice, kuhinje, dnevne boravke, spavaće i dječje sobe. Sveprisutna je i led rasvjeta koja pruža veliku kreativnost u svom izražaju. Rasvjeta je postala jedan od dominantnijih elemenata u prostoru.

Usprkos dizajnerskoj zadršci, svaki od prostora dobio je nove zanimljive detalje koji će svakako biti zanimljivi krajnjim korisnicima.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dječje sobe su vesele i kreativne
U dnevnim boravcima se najveća promjena osjeća u oblikovanju sjedećih garnitura koje postaju vizualno mekše i zaobljenije, dok se geometričnosti i minimalizam gube. Od materijala prevladava koža, koja se kombinira s drugim materijalima i bojama, a uvođenje cvjetnih uzoraka u detaljima postaje obavezno. Klub stolići također postaju ovalni, najčešće dominira kamen, a tepisi su i dalje izražajni. Prevladavaju oni dugih niti, jednobojni te vrlo šareni i dinamični, kao suprotnost. Krupni uzorci su i dalje prisutni. Regali su i dalje veliki, dnevni je boravak često upotpunjen zidnom pregradom obogaćenom policama i elementima duž cijele svoje površine, dok su komode za TV uređaje manje, jednostavne i upotpunjene led rasvjetom.

Spavaće sobe
su postale vrlo jednostavne, uzglavlja kreveta su i dalje povišena, ali jednostavna i bezizražajna, osim LED rasvjete koja je obavezno uključena u dekoraciju. Noćni ormarići su ovalni ili pravokutni, ali također vrlo neutralni. Na isti način su kreirane i fronte garderobnih ormara - površine su glatke, jednostavne, bez previše kombinacija boja ili materijala. Ipak, odaju dojam elegancije i profinjenosti, a ne dosade. Čest element spavaće sobe je biblioteka, dok je luster obavezan dio dekoracije.

Dječje sobe su, kao i svake godine, temperamentne, vesele i vrlo kreativne. Kao novitet se mogu izdvojiti tematske dječje sobe, inspirirane sportom poput odbojke, tenisa, od automobilizma do astronauta. I ovdje je prisutno korištenje velikih lustera i led rasvjete, kao i trendovskih boja.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Kuhinje su oblikovno zadržale već postojeće principe, a novost je u načinu korištenja materijala. Fronte se često rade u kombinaciji dva različita materijala, a primjećuje se veća prisutnost stakla. Fronte od lakiranog stakla ili stakla s dekorativnim folijama daju kuhinjama novu dimenziju u kreativnom izražavanju. Kamen se koristi kao baza radne plohe, šanka i blagovaonskih stolova. Rasvjeta je i u kuhinji dominantna - led rasvjeta je integrirana u police, ladice, rubove elemenata, a prostorom dominira luster.

Sve se češće elementi kuhinje skrivaju iza kliznih stijena, kako bi postala neutralan element prostora u vrijeme kada se ne koristi. Uz kuhinje su prikazana i najnovija tehnološka i dizajnerska dostignuća na području kuhinjskih uređaja. Ergonomija, jednostavnost korištenja i pozornost usmjerena na veličinu proizvoda jedni su od najvažnijih elemenata u stvaranju uređaja, kako današnjice, tako i budućnosti.

Blagovaonski prostori su oplemenjeni kamenom ili kombinacijom drva i stakla. Ukoliko se staklo koristi kao samostalan element na površini stola, često je lakirano. Stolice su i dalje niskih naslona, vrlo kreativne, a česta je kombinacija drva i tkanine.

Izložba kupaonica je ponudila kupaonski namještaj, ormare, tuševe i saune, radijatore i whirpool. Od svih izložbi na sajmu, kupaonice su pokazale najmanje dizajnerskih promjena. Opći je dojam minimalizma koji je upotpunjen materijalima poput kamena, drva ili laminata. Umivaonici su i dalje oblikovno izražajni, kao i armatura. Najveći dizajnerski napredak se vidi na području radijatora koji postaju prava umjetnička djela i elementi koji će zauzeti istaknutu poziciju u prostoru. Svojim izražajem postaju važniji od samih kupaonskih elemenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi