poseban režim

Najnovije istraživanje donosi dokazanu formulu kojom ćete izgubiti skoro 4 kg u samo 7 tjedana

08.02.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Istraživanje je pokazalo kako se može izgubiti značajna kilaža uz HIIT vježbe u trajanju 35 minuta dnevno tri puta tjedno u kombinaciji s popularnim intermitten fastingom

Ako ste u potrazi za najefikasnijim načinom gubitka kilograma, najnovije istraživanje moglo bi imati pravo rješenje za vas: kombinaciju HIIT treninga s popularnim intermitten fastingom!

Intermitten fasting dodatno su popularizirale zvijezde poput Nicole Kidman, Jeniffer Aniston i Marka Wahlberga koji su postigle vidljive rezultate u smanjenju kilograma, odnosno održavanju svojih zavidnih linija.

U istraživanju je ovaj režim prehrane kombiniran s HIIT treningom, tj. intervalnom treningu visokog intenziteta u kojem za samo 10 minuta dnevno možete postići zavidne rezultate u oblikovanju mišića. U ovom istraživanju korištena je formula 4x4 minute intenzivnih vježbi i set 10x1 minute treninga, što je sveukupno iznosilo 35 minuta vježbanja tri puta tjedno.

Tijekom provođenja istraživanja žene koje su patile od viška kilograma u samo sedam tjedana izgubile su prosječno 3.6 kilograma. S druge strane, osobe koje se nisu pridržavale rasporeda tjelovježbi, no držale su se rasporeda jedenja, također su imale zavidne rezultate jer su u istom periodu izgubile 2.1 kg.

Nešto lošije rezultate, ali i dalje primjetne, imale su osobe koje se nisu pridržavale režima ishrane, ali su intenzivno vježbale po HIIT modelu jer su izgubile 1.7 kg u istom periodu.

Ovi rezultati samo potvrđuju učinke koje su tisuće ljudi potvrdile tijekom proteklih godina kada je intermitten fasting postao vrlo popularan. U doslovnom prijevodu, radi se povremenom postu. U praksi, riječ je o režimu prehrane u kojem se hrana konzumira samo u vremenskom roku od deset sati dnevno, a najčešće je riječ o periodu od 8-18:00 sati koji se pokazao i kao najpraktičniji i kao najefikasniji za mršavljenje jer isključuje kasnu večeru.

Drugi način prakticiranja je po modelu 5:2 u kojem osobe dva dana konzumiraju tek 500-600 kalorija dnevno, a onda u preostalih pet jedu bez dodatnih restrikcija.

Ovakav tip dijete, pogotovo ako isključuje vježbanje bez kojeg izostaju najbolji rezultati, nailazi na podjeljena mišljenja stručnjaka. Pojedini znanstvenici tvrde da povremeni post samo potiče prejedanje u ostatku vremena te da se mnogi dodatno udebljaju upravo zbog povišenih kalorija u doba kada je hrana dozvoljena.

Ipak, ovo istraživanje iznijelo je dobitnu formulu koja će ušutkati kritičare jer se upravo kombinacijom intermitten fastinga i HIIT tjelovježbe postiže učinak količinski uravnotežene prehrane i gubitka kalorija putem vježbanja.

Također, istraživanje je pokazalo kako je kod osoba koje su prakticirale ovu kombinaciju uočen značajan pad razine šećera u krvi te poboljšanje apsorpcije kisika.

'Željeli smo vidjeti hoće li kombinacija ova dva stila dati primjetne rezultate i potvrdili smo upravo to. Problem s dijetom koja isključuje tjelovježbu je gubitak na mišićnoj masi, a to nikako nije preporučljivo. Kombiniranjem HIIT tjelovježbe i intermitten fastinga dolazi do najbržih rezultata u smanjenju kilograma te sveukupno poboljšanom zdravlju pojedinca', zaključuje dr. Trine Moholdt koja je ovo istraživanje provela u Norveškoj.