VRIJEDI ISPROBATI

Najljepši ukras: Nekoliko trikova kako da predivni božuri što dulje traju u vazi

13.05.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Božuri ili peonije su s razlogom jedan od najljepših proljetnih cvjetova, ali glavna im je mana što kratko traju nakon što se uberu pa uživanje u njihovim raskošnim cvjetovima kratko traje. No uz nekoliko trikova možete im produljiti životni vijek u vazi

Bilo da je riječ o grmu u vrtu, buketu za vjenčanje ili koji želite doma staviti u vazu, božuri su raskošan dekor u cvjetnom obliku za sve te prilike. Njegova veličanstvenost je u velikim i bogatim cvjetovima koji dolaze u paleti od ružičastih do bijelih tonova.

Cvatu jako kratko od travnja do kraja svibnja, a jednom kada se uberu, božurima ne treba dugo da uvenu i zbog teških glava jednostavno klonu, pogotovo pri velikim temperaturama. Srećom, postoji nekoliko trikova koji im mogu produljiti 'rok trajanja'.

1. Kupite još zatvorene cvjetove

Možda naoko nisu najdivniji dok su zatvoreni, ali tako kupljeni ili ubranji božuri dulje će trajati u vazi. Nemojte se ustručavati lagano stisnuti glavu zatvorenog božura, a ako osjetite da je meka onda je to pun pogodak. Izbjegnite jako tvrde zatvorene cvjetove, njima će trebati još nekoliko dana da se otvore.

Ukoliko pak režete božure iz vlastitog vrta, stručnjaci sugeriraju da to napravite kroz jutro jer bi u popodnevnim satovima cvjetovi već mogli biti prerascvali.

2. Sami napravite hranu za dugotrajnost buketa

Prilikom kupovine nekog cvijeća, određeni trgovci nude vam i vrećicu s tekućinom ili praškom koja je zapravo hrana za buket u vazi kako bi on bio što dugotrajniji.

Ali bez brige, tako nešto možete učiniti i sami kod kuće. Sve što trebate je kristalni šećer. Čajnu žličicu šećera stavite u vodu u vazi pa tek onda u nju stavite buket.

Pripazite samo da vodu mijenjate svaka dva dana kako bi spriječili nakupljanje bakterija u vazi.

3. Čuvajte božure na hladnijem mjestu

Ako vam kupljeni božuri trebaju potrajati za neku posebnu prigodu njihovu svježinu zadržat ćete skladištenjem na hladnijem mjestu. Moguće ih je zamotati u papirnate ubruse pa staviti u hladnjak. Tako neće uvenuti, a izvadite ih u trenutku kad su vam potrebni i stavite u vazu s vodom. Ovako ste im sigurno produljili trajanje za dva dana.

4. Rješite se mrava s cvijeća

U situacijama kada berete božure iz vrta sigurno ste se susreli s velikom količinom insekata po stabljikama ili u samome cvjetu, a najčešće su to mravi koji njeguju intenzivan odnos s božurima jer ih privlači njihov nektar na tučcima. Kako mrave ne biste unosili u svoj dom, ubrane božure smjestite u vazu s vodom i ostavite još neko vrijeme na otvorenom. Za 30 minuta unesite vazu u dom. Tako ste dali dovoljno vremena mravima da migriraju s božura natrag u vrt.

5. Stabljike režite pod kutem

Da bi božuri bili dugotrajniji prilikom rezanja stabljiku im odsjecite pod kutem. Postupak ponavljate svaka dva dana kada mijenjate vodu u vazi.

Ukoliko pak želite da vam se božuri što prije otvore onda u vazu stavite toplu vodu i buket smjestite na sunčano i toplo mjesto u stanu. Kada vidite da su se krenuli otvarati, promijenite vodu u hladnu i o njima nastavite brinuti po gore navedenim uputama.