NAJMANJE KORISNI

Najiritantniji savjeti o roditeljstvu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 09:42
  • Objavljeno 17.02.2011 u 08:00
majka baka dijete

majka baka dijete

Izvor: Corbis / Autor: Tim Hale Photography/Corbis

Dosta vam je dobronamjernih savjeta brižne rodbine, prijatelja i stranaca vezanih uz to što je vaše dijete gladno, razmaženo, manipulativno? Niste jedini. Savjete o roditeljstvu vole dijeliti mnogi, pogotovo onda kad ih nitko ne pita za mišljenje

Evo liste najčešćih i uglavnom beskorisnih savjeta koje vam serviraju

Naspavajte se sada jer, kad beba dođe, nema spavanja. Tehnički je ovo savjet koji često čujete dok ste trudni. No zato ne ide manje na živce. Vjerujemo da, osim medvjeda, nitko ne može odspavati zimski san i nakon nekoliko mjeseci se probuditi naspavan za idućih godinu, dvije, tri dok beba ne uhvati ritam.

Spavajte kad beba spava. Svi vam, od pedijatra, patronažne sestre, bake i ostale rodbine savjetuju da spavate kad beba spava. Jesu li ti ljudi roboti i jesu li sposobni zaspati odmah kad beba zaspe. Ne razmišljaju o tome da postoji još tona posla koja vas čeka, a uostalom, možda baš želite uživati u tišini dok vaša bebica spava.

Mislim da je beba gladna. Bilo da dojite ili hranite dijete na bočicu, uvijek će biti onih koji pretpostavljaju da ne hranite dovoljno svoje dijete. Svaki put kad dijete plače, pravi grimase i buni se, pretpostavit će da jadno dijete patite glađu.

Creasource/Corbis

Creasource/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Creasource/Corbis


Kad vam savjetuju da morate biti oštriji jer dijete manipulira s vama, poludite
Uživajte u svakoj minuti jer tako brzo odrastu. Vrijeme ide samo naprijed. To znamo i sami. Ovaj savjet vam obično kažu oni malo stariji kojima se čini da vrijeme leti. No nije da baš hodate s djetetom u ruci i govorite mu 'odrasti već jednom', pa naravno da uživate u svim malim slatkim trenucima.

Nadam se da je naučio/la sama zaspati. Ne želiš ga valjda razmaziti. Savjet od kojeg vam se vjerojatno diže kosa na glavi. Ne puštate svoje dijete da plače do iznemoglosti i svi pretpostavljaju da će biti nemoguće i zločesto kad naraste. A gdje su savjeti tipa utješite ga, samo ga ljubite, nosite i pružite svu ljubav ovog svijeta. Ali ne, djetetu treba odmah pokazati zube.

A tako je to. Djeca plaču po noći i treba izdržati. Ima i gorih stvari. Beskorisno naklapanje i tješenje. Naravno da ima gorih stvari, ali zar se ne smijete požaliti. Nazovite tu osobu u 4 ujutro, pa neka ona uživa u ranojutarnjoj dernjavi vašeg mališana.

Dijete nije tužno, ljuto, povrijeđeno, nego manipulira vama. Istina je da dijete zna pogoditi živac i da ponekad izgleda kao da manipulira vama. No treba uzeti u obzir i njegove osjećaje. I ako stvarno manipulira s vama svaki put kad vam to netko kaže, onda mora da je vaš mališan sociopat. Ne brinite, mi smo sigurni da nije.

On ti ima godinu dana i može jesti sve.
Ni odrasle osobe ne jedu sve i trude se izbjegavati određenu hranu koja napuhuje, ima konzervansa, puno šećera itd. Zašto mislite da malo dijete i njegov probavni sustav mogu podnijeti više? Zar nije bit postaviti temelje zdrave prehrane da u budućnosti jede manje praznih kalorija, masnoća i šećera, a više zdrave hrane? Ostavite se nutkanja slatkišima.

Nemojte ga toliko paziti, pa dijete se mora udariti. Vašu brižnost ocjenjuju pretjeranom. Tko to uopće može prosuditi? Kao da vaše dijete nikada nije osjetilo bol i opalilo se najdražom drvenom igračkom po glavi. Pa što ako ga pazite da se ne ozlijedi? Naravno da ga ne želite i ne možete zaštititi sto posto, no zar bi ga trebalo opaliti po glavi da nauči što je bol? Imat će puno prilika u životu i sada i kasnije da okusi i bol, i tugu, i ljutnju, i jad. Mazite ga i pazite koliko želite i volite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi