nećete odoljeti

Najfiniji jesenski desert: Mirisni i sočni tart od jabuka osvojit će vas već prvim zalogajem

12.10.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Jesen je idealno vrijeme za deserte od mirisnih i sočnih jabuka, a ovaj tart osvojit će vas već prvim zalogajem

Vrlo klasičan i prije svega sladak, ovaj desert vrlo je sličan uobičajenom tartu, no sa vrlo zanimljivim detaljima poput likera od kruške ili jabuke, a tu je i aromatična, hrskava korica od cimeta. Ovaj desert vrlo je jednostavan za pripremu, a teško je pronaći nekoga tko će ovoj slastici, posluženu uz kavu ili čaj, reći ne.

Potrebni sastojci:

Za koru:

  • 70 g hladnog maslaca
  • 120 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 5 žličica cimeta
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za nadjev:

  • 3 jabuke, na primjer Granny Smith
  • 40 g šećera
  • 40 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica likera od kruške ili jabuke
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

Upute za koru:

Maslac narežite na male kockice.

U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte maslac, brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet dok maslac ne postane veličine graška.

Dodajte jaje i vaniliju te mutite dok se smjesa ne počne mrviti.

Kalup za pečenje tarta namažite maslacem, a zatim ga pospite brašnom.

Tijesto prstima utisnite na dno kalupa te ga raširite i po bočnim stranicama. Ostavite sa strane dok napravite punjenje.

Upute za nadjev:

Ogulite i očistite jabuke.

Jabuke narežite na vrlo tanke kriške.

Krenuvši od sredine kalupa, kriške slažite tako da ih rasporedite u krugove sve dok ne prekrijete cijelu površinu kalupa. Kad je prvi sloj gotov, počnite s drugim slojem i trećim, ako je potrebno. Ponavljajte sve dok se ne potroše sve jabuke.

Tart pospite s 1/3 pripremljenog šećera i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva.

Pet minuta prije kraja pečenja otopite 40 g maslaca u malom loncu.

Tart izvadite iz pećnice i premažite glazurom, a zatim ga vratite u pećnicu na još 25 minuta.

Prije posluživanja pustite ga da se hladi 20 minuta.