ŠTO SU VAM SLAGALI

Najčešće laži koje roditelji govore djeci

12.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Istina je da ponekad svi lažemo - klinci, tinejdžeri pa i roditelji. Zaniječite to i vjerojatno ste opet slagali. No postoje male i velike laži, ali i one neophodne, bezazlene, kojima se služe roditelji da bi pridobili djecu na određeno ponašanje ili da bi ih usrećili

Prema jednom američkom istraživanju, čak 91 posto ispitanika otkrilo je da laže svakodnevno. Naime, u prosjeku slažemo dvaput dnevno. Lažemo o brojkama, 'imam samo 30 godina', lažemo na poslu, 'bolestan sam i ne mogu raditi', lažemo kad je zbilja potrebno, 'ne niste debeli, baš ste ugodno popunjeni'.

Nije stoga  čudno da iscrpljeni i umorni roditelji, pritisnuti uz zid zahtjevima svojih energičnih mališana, tu i tamo posegnu za lažima. Laži koje roditelji govore djeci ponekad služe da ih zavaraju kako bi pojeli zdraviju hranu, preboljeli gubitak ljubimca, kako bi bili oprezniji. 

Evo popisa nekih bezazlenih laži koje su svi čuli bar jednom u životu

Mišljenje stručnjaka, psihologinja Marija Krmek

Djeci nije dobro lagati ili ako lažemo, trebamo biti iznimno oprezni. Važno je djeci govoriti istinu u skladu s njihovom razvojnom dobi, odnosno na način koji mogu razumjeti, uz puno strpljenja i dodatnih objašnjenja. Laganje se ne preporučuje jer nam se može vratiti kao bumerang. Bitno je djecu motivirati, poticati da iskoriste sve svoje mogućnosti, ali i da nauče nositi se s neuspjesima. Posljedice takvog roditeljskog ponašanja mogu biti razne, ovisno o sadržaju, učestalosti, načinu laganja… Mogu biti i pozitivne (npr. utjeha) i negativne (npr. osjećaj neuspjeha).

Kad sam ja bio tvojih godina, pješačio sam tri kilometra po snijegu u školu.
Možeš misliti.

Progutaš li žvakaću gumu, zalijepit će ti se za želudac.
Pogrešno! Žvakaće gume, baš kao i sva ostala neprobavljiva hrana, jednostavno prođu kroz organizam.

Plivanje nakon obroka uzrokuje grčeve.
Upravo suprotno, hranom ste organizmu dali potrebnu energiju i time ste smanjili rizik od grčeva.

Prehladit ćeš se izađeš li iz kuće s mokrom kosom. Istraživanja su pokazala da 40 posto roditelja to govori svojoj djeci.

Budeš li pio kavu, ostat ćeš mali. Od kave će ti narasti rep.

Ako još jednom napraviš tu facu, lice će ti se zalediti.

Evo i nekih laži koje služe kao trenutačna utjeha djeci, a mogle bi uzrokovati kasnije probleme u ponašanju. Naime, naše ponašanje proizlazi iz naših uvjerenja, a ako su ona kriva, mogli bi imati ozbiljnih problema u odnosu s drugim ljudima.

Evo što roditelji u najboljoj namjeri slažu djeci: 

Možeš biti što god želiš
To vjeruje čak 75 posto roditelja, no je li to zato istina? Možete li naučiti pticu plivati ili ribu letjeti? Ne možete. To je laž koja se temelji na pretpostavci da sve naše želje mogu biti ostvarene. Trening, fizički ili umni, može razviti vaš potencijal, a motivacija vas može gurati naprijed, no baš da možete biti sve što poželite, i ne možete.

Nije važno gubiš li ili pobjeđuješ, važno je sudjelovati
Zašto onda svugdje bilježe rezultate? U školi, na poslu, u sportu? I naravno da je bitno sudjelovati, ali za osjećaj dobrog raspoloženja i samopouzdanja važno je ponekad i pobijediti.

Izgled nije bitan, važno je ono što je unutra
Današnji svijet zaslijepljen je ljepotom, tako da ta tvrdnja  ipak nije potpuno istinita. Istraživanja su pokazala da nastavnici očekuju više od privlačnih ljudi. Atraktivni ljudi imaju čak devet posto veća primanja od manje privlačnih osoba. Lakše će dobiti posao i brže će napredovati. I da mi, znamo da je najvažnije ono što dolazi iznutra no reći da je to važno u današnjem svijetu to jednostavno nije istina. No ovo nije izlika da svoje klince odgajate da budu opsjednuti izgledom, ali isto tako moraju znati da je pored unutarnjeg mira, dobrote i onog što nosimo u sebi nekim ljudima ipak važno kako izgledamo. Govoreći im istinu na njima prihvatljiv način pripremit ćete ih da ih okrutna realnost negativnih predrasuda ne šokira previše.