ADRENALIN DO DASKE

Najbolja mjesta na Mediteranu za avanturiste

17.05.2013 u 06:59

Bionic
Reading

Zemlje u mediteranskom okružju savršene su za sve koji na odmoru žele pronaći opuštajuću dozu adrenalina. Osim mora i prekrasnih obala, sa svojim avanturističkim izazovima tu su i planine - pune zanimljivih litica, prijevoja i kanjona

Bez obzira na to koji vas sport zanima, u zemljama u koje se iz Hrvatske najčešće putuje mogu se pronaći neke od najboljih adrenalinskih lokacija.

Kajak na Jadranu
I mi smo, naravno, sa svojim sportskim mogućnostima na top listama renomiranih turističkih časopisa i vodiča, no uvjerljivo smo prvi u morskom kajaku, za što je istočna Jadrana kao stvorena. U svakom dijelu hrvatskog akvatorija kajakom možete otkriti netaknute skrivene plaže dostupne jedino morem. Poseban je doživljaj međutim veslanje kornatskim ili lastovskim arhipelagom u kojem su otočići tisućama godina služili kao skrovišta ribarima, ali i svima koji su na njima sadili masline, obrađivali zemlju ili čuvali stoku. Jedinstven je i obilazak dubrovačkih zidina s morske strane, s kojih možete odveslati do Lokruma i skrivenih špilja.

Tour de France
Najpoznatija svjetska biciklistička utrka na duge pruge samo je za profesionalce, ali nitko vas ne sprečava da se i sami okušate na stazama Tour de Francea kojima će biciklisti i ove godine projuriti krajem lipnja i u srpnju. Mnoge lokalne agencije pružaju podršku biciklistima koji žele proći put od planinskih obronaka do mediteranske obale ili čak odvoziti cijelu trasu ove legendarne utrke. Neke vođene VIP ture čak kombiniraju vožnju biciklima s gledanjem pravog natjecanja.


Windsurfing u Turskoj
Prekrasna turska obala i čisto more privlače mnoštvo posjetitelja svake godine, no oni koje zanima pravi vjetar za jedrenje na dasci trebaju potražiti malo slikovito ribarsko selo Alacati. Od svibnja do listopada sjeverni vjetar ondje puše preko tirkizne uvale na poluotoku Cesme. Zato nije slučajnost da se ondje održava i profesionalni svjetski kup windsurfera, a zbog mnogih škola u kojima se uči ta vještina Cesme je odličan i za početnike.

Ronjenje prošlošću Aleksandrije

Malo se koja ronilačka lokacija može mjeriti s potonulim bogatstvima antičke Aleksandrije u Egiptu koja čuva sjećanje na civilizaciju od faraona do Rimljana. Lokacije poput potonulog Kleopatrina grada u današnjoj luci omogućuju roniocima da istraže statue, amfore, stupove, pa čak i drevne zgrade. Brodske olupine na tom području datiraju od antičkih dana do Drugog svjetskog rata. Iako je pristup nekim lokalitetima dozvoljen samo za stručnjake, a problem može biti i vidljivost, čak će i početnici moći istražiti dio potonulog antičkog svijeta.

Gibraltarski kitesurfing
Europska najjužnija luka Tarifa u Španjolskoj, znana i kao Vrata Gibraltara, privlači surfere sa zmajem na desetak plaža na kojima mogu uživati u čarima mora dok na dasci krote vjetar što zavija tjesnacem. Velik izbor škola može pomoći čak i početnicima da u relativno kratko vrijeme 'polete sa zmajem'. Čak i ako nestane vjetra iz Europe, možete odjuriti katamaranom do marokanskog Tangiera, a ondje se stiže za manje od sata.

Veslanje na Soči
Rijeka Soča u susjednoj Sloveniji planinski je biser koji se s Julijskih Alpi i nacionalnog parka Triglav prekrasnom kraškom dolinom spušta prema Jadranskom moru. Zbog planinske klime rafting je na Soči moguć od svibnja do listopada. U lakšim i težim turama, ondje se veslima mogu istražiti jedinstveni planinski kanjoni, ali i ljeti uživati u kupanju i ronjenju usred planinske idile.

Planinarenje Korzikom

Sunčana je Korzika poznata i kao 'planina na moru'. I zaista, taj planinski otok s jakom željom za neovisnošću idealan je krajolik za planinarenje svih vrsta, uključujući penjanje po ledu samo pola sata od toplih obalnih područja. Više od 50 korzikanskih vrhova prelazi 2.000 metara, a jedinstvena je i raznolikost penjačkih lokacija na malom području.