JANAÍNA TORRES RUEDA

Najbolja latinoamerička chefica: Vrhunska gastronomija može se stvarati i za široke slojeve

24.01.2024 u 13:43

Bionic
Reading

Objavljene su nagrade za 50 najboljih restorana Latinske Amerike za 2023., a među ostalim kategorijama, dobitnica priznanja za najbolju cheficu toga kontinenta Brazilka je Janaína Torres Rueda, po mnogima vodeća figura društvenog gastronomskog pokreta u svojoj zemlji

Torres Rueda je chefica i vlasnica fine dining restorana A Casa do Porco, ležernog bara Dona Onça, kioska s hot dogom Hot Pork, trgovine za ručak i sendviče Merenda da Cidade, zanatske klaonice Porco Real i trgovine sladoledom Sorveteria do Centro, sve u São Paulu. Torres Rueda, koja dijeli vlasništvo nad svojim poslovima sa suprugom, tako je postala deseta chefica koja je dobila tu cijenjenu nagradu, obilježavajući desetljeće dugu proslavu inkluzivnosti u sferi kulinarstva i osnaživanje budućih generacija chefica.

Glas naroda i pobornica demokratske vrhunske kuhinje, Torres Rueda upravlja svojim pothvatima u skladu s misijom poboljšanja i transformacije prehrane brazilskog stanovništva, nudeći kvalitetne zanatske proizvode po pristupačnim cijenama.

U svojoj ležernoj zalogajnici Bar da Dona Onça, u središtu grada, poslužuje izdašna jela poput galinhade, tipičnog brazilskog pilećeg paprikaša. U luksuznijem restoranu A Casa do Porco, ona i njezin životni i poslovni partner Jefferson Rueda nude degustacijski jelovnik po cijeni manjoj od 60 eura, uključujući porco san zé od svinje 'pečenice' iz vlastita uzgoja, koja se peče šest do osam sati. Treba znati i to da je 2022. A Casa do Porco, u sklopu 50 najboljih restorana Latinske Amerike, proglašen najboljim restoranom u Brazilu, a ove godine zauzeo je četvrto mjesto.

William Drew, direktor sadržaja za 50 najboljih restorana Latinske Amerike, rekao je povodom objave vijesti:

'Janaína Torres Rueda već dugo nije samo iznimna kuharica, već i istinska prvakinja društvene gastronomije s nepokolebljivom predanošću za služenje svojoj zajednici. Dok pozdravljamo njezinu izvanrednu karijeru, također obilježavamo desetljeće izvanrednih postignuća talentiranih chefica u regiji koje uvode gastronomiju u novu eru.'

Sama Torres Rueda ovako je doživjela vijest:

'Nevjerojatna je čast stajati uz dug niz moćnih žena koje rade na promjenama što ih želimo vidjeti u našoj industriji. Kao i uvijek, zahvalna sam na platformi koja pruža šanse za širenje važnosti inkluzije, boljih životnih uvjeta i pravilne edukacije o hrani. Svi mi imamo svoju ulogu u pomaganju jedni drugima da bismo napredovali.'

Utjecaj Torres Ruede proteže se daleko izvan granica kuhinje. Godine 2020. dobila je nagradu Icon - Latinska Amerika za svoju predanost zajednici - od kampanje za zdrave školske obroke i inkluzivnu gastronomiju do mobiliziranja čelnika industrije u borbi protiv bolesti COVID-19 i pomoći ranjivim zajednicama tijekom pandemije. Između 2015. i 2019. chefica rođena u São Paulu intenzivno je volontirala u sklopu inicijative 'Chefovi za obrazovanje', orkestrirajući transformaciju državnih školskih obroka zamjenom prerađenih namirnica prirodnim alternativama, što je u konačnici pomoglo 1,8 milijuna školske djece. Nadahnuta svojim iskustvom, Torres Rueda otvorila je 2023. Merendu da Cidade, lokal u kojemu nudi jelovnik u stilu kafeterije, sve po vrlo pristupačnim cijenama.

Uz novinara Rafaela Tonona, Torres Rueda koautorica je knjige '50 restorana starijih od 50: 5 desetljeća gastronomije São Paula' (2017.). Osim toga, 2021. preuzela je funkciju predsjednice Instituta Brasil a Gosto, organizacije koja se gorljivo zalaže za projekte koji slave lokalne namirnice i osiguravaju njihovu dostupnost potrošačima.

Torres Rueda pridružuje se odabranoj skupini chefica prepoznatih po neprocjenjivom doprinosu gastronomiji od pokretanja izbora 50 najboljih restorana Latinske Amerike 2013. Prethodne dobitnice nagrade za najbolju cheficu Latinske Amerike su, između ostalih, Manoella Manu Buffara, Narda Lepes, Pía León, Leonor Espinosa i Helena Rizzo.