NEMA OPRAVDANJA

Nacionalni dan protiv nasilja u obitelji

22.09.2015 u 15:13

Bionic
Reading

Dana 22.09. 2015 obilježavamo Nacionalni dan protiv nasilja u obitelji u spomen na nemili događaj koji se dogodio 1999. godine i rezultirao ubojstvom triju žena tijekom brakorazvodne parnice na našem Općinskom sudu u Zagrebu.

Svake godine udruga Ženska pomoć sada iz Zagreba, koja 27 godinama svojeg rada i djelovanja nastoji senzibilizirati javnost i ukazati na to da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira te sudjeluje u obilježavanju istoga. Ove godine odlučili smo da sudjelujelujemo u obilježavanju Nacionalnog dana na način da dijelimo tiskane naljepnice kojima upozoravamo javnost na to da za nasilje nema opravdanja te putem istih pružamo informacije o mogućnostima zaštite, podrške i pomoći osobama koje doživaljavaju takav oblik nasilja.

Na naljepnicama koje su namjenjene da se zaljepe na vrata svakog doma pišu dvije snažne poruke 'UDARANJEM ŽENE NE UBIJAŠ SVOJE DEMONE' i ' U OVOJ KUĆI SE NE TUČE ŽENA' - smatramo da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Inspiracija za takvo što nam je došlo kada smo u nekim domovima u kojima ima obiteljskog nasilja vidjeli naljepnice na vratima, u ovoj kući se ne psuje.

Ženska pomoć sada je nevladina udruga koja djeluje na području grada Zagreba a svojim dugogodišnjim radom pruža zaštitu, pomoć i podršku osobama koje doživljavaju takvu vrstu nasilja kroz savjetovalište, sklonište i putem SOS linija koje su otvorene 24 sata dnevno a od kojih je jedna besplatna za korisnike:
0800 655 222. Godišnje putem savjetovališta udruga obradi od 200 do 280 korisnika, kroz sklonište prođe od 40 do 50 korisnika (žena i njihove djece), a putem SOS linija udruga obradi od 3.200 do 3.500 telefonskih poziva koji dolaze iz cijele RH.