I DUGOVJEČNOST

Način prehrane koji garantira vitku liniju

02.06.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Želite li isprobati novu dijetu, a i zdravu, preporučujemo mediteransku prehranu grčkih redovnika jer je dokazano da u prosjeku žive desetak godina dulje od ostalih

Redovnici s grčkog poluotoka Atos hrane se neobrađenom, svježom hranom, dakle niskokaloričnom, ali u njihovom režimu prehrane postoje i dani u kojima jedu manje kako bi pročistili misli.

Nutricionistice Sue Todd i Lottie Storey napisale su knjigu koja se bazira na njihovom načinu prehrane i prilagodile je svakodnevnom životu prosječnog čovjeka.

Plan prehrane sastoji se od tri umjerena dana i tri dana posta te jednog dana u kojem se častimo omiljenom hranom. Tako u danima posta morate izbaciti sve mliječne proizvode, ribu, meso, alkohol, jaja i ulje, a jedu se male porcije voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Umjereni dani zamišljeni su tako da jedete hranu pripremljenu na mediteranski način, dakle puno voća, povrća, ribe i maslinovog ulja. U tom razdoblju čak se možete počastiti čašicom alkohola. Dan za gozbu, jednom tjedno, omogućava da jedete što želite.

Istraživanja su pokazala da su zajednice na Atosu među najzdravijima na svijetu. Redovnici žive jako dugo, uglavnom bez karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili primjerice Alzheimerove bolesti. Njihov način prehrane također sa sobom nosi odličan nusprodukt - prirodno mršavljenje.

Redovnici ne broje kalorije niti razmišljaju o mršavljenju. Njihova prehrana zapravo i nije dijeta, nego način života.