MODNI INTERVJU: KLISAB

Nacija smo kojoj je bitno to kako izgleda, ali nedostaje nam malo više hrabrosti i individualnosti

19.05.2018 u 08:13

Bionic
Reading

Klisab je domaći modni dvojac iza kojeg stoje dva mlada dizajnera, Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić, čije su kreacije dobro poznate svim zaljubljenicama u modu koje cijene nešto drukčije i s odmakom, a za tportal su otkrili ponešto o svojim uzorima, kako su se pronašli u modi i što bi poručili mladim kolegama koji tek započinju svoj put u svijetu mode

Kreacije ovih dečki koji zbilja žive za modu, dobitnika Elle Style Awardsa i pobjednika Portanova Fashion Incubatora, našle su svoj put do domaćih fashionistica koje su itekako prepoznale njihovu neobičnu estetiku i intrigantan dizajn.

Njihova je modna priča započela još tijekom studija na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

'Upoznali smo se na TTF-u, a nedugo nakon toga surađivali smo na jednoj dramskoj seriji. Brzo nam je postalo jasno da činimo dobar tim. Možda najvažnije, otkrili smo da se kvalitetno nadopunjujemo - ono što je jednome slabija strana, to drugi vješto rješava. S prvom zajedničkom kolekcijom 2014. godine sudjelovali smo na natječaju za mlade i neafirmirane dizajnere Fashion Incubator, gdje smo i pobijedili. Taj događaj smatramo i službenim početkom brenda', kažu za tportal Marko i Tomislav.

  • +17
Klisab Izvor: Promo fotografije / Autor: Aleksandar Selak

U kreativnom procesu, kažu, ponekad dolazi do neslaganja oko određenog dijela dizajna, ali to uvijek uspiju riješiti na način koji obojici odgovara.

'Naš kreativni proces započinje dijeljenjem prvotnih ideja iz kojih se stvara koncept pojedine kolekcije. Zatim počinjemo sa skiciranjem i crtanjem kolekcije, nakon čega ju zajednički modeliramo i nadograđujemo. U samom procesu stvaranja dogodi se da se ne složimo oko određenog dijela dizajna, no promišljanjem i uvažavanjem ideja onog drugoga dođemo do rješenja koje obojici odgovara. Naša stilska različitost u službi je međusobnog nadopunjavanja te na kraju uspijemo postići stvaralačko-kreativnu koheziju koja je ključ uspjeha naših kolekcija', objašnjavaju detalje njihova nastanka.

Iako na modnoj sceni nije lako opstati, dvojac koji stoji iza brenda Klisab ne da se obeshrabriti.

'Svaki je početak težak, pa tako i onaj mladih dizajnera. Upornost, ustrajnost i osvještavanje toga da se isključivo radom može doći do željenih rezultata jedina je tajna uspjeha. Teškoće s kojima se susrećemo ne opterećuju nas, već ih prihvaćamo kao izazov. Nama moda nije hobi, nego je posao i od nje živimo', kažu dečki iz Klisaba.

  • +19
Klisab, Bipa fashion.hr Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kad se pak radi o aktualnim modnim strujanjima, duo iz Klisaba kaže kako je, bez obzira na sve, izgrađeni stil uvijek u trendu, a otkrili su nam i nekoliko korisnih savjeta za kupnju na sniženjima.

'Kombinezon ili košulja/haljina idealni su za neopterećene ljetne stylinge koje treba upotpuniti transparentnom torbom od PVC-a. Što se tiče sniženja, uvijek treba kupovati stvari koje nisu sezonske i trendovske. Treba uložiti u klasične komade koji mogu trajati godinama. Dobar kaput, baloner, kožna jakna ili torba nešto su na što se uvijek isplati potrošiti', kažu Marko i Tomislav.

Dizajnerske uzore nemaju, ali jako cijene rad nekih imena, poput Jil Sander, Driesa Van Notena, Phoebe Philo i Rafa Simonsa...

'Rijetko se inspiriramo u klasičnom smislu. Prije je riječ o porivu da stvaramo, podjednako snažnoj želji koju imamo i kada kreiramo odjeću i kada osmišljavamo vizuale. Dakle inspirira nas žena: njene potrebe, kamo ide, što želi, kuda se kreće. Takva inspiracija puno je snažnija i veća od same odjeće kao komada koji će netko predstaviti. Što se izvora inspiracije tiče, može doći iz različitih smjerova: stil u umjetnosti, slikarstvo, određeni materijal, tekstil, no sve je to uvijek u drugom planu u usporedbi s osobom koja nosi odjeću. Mogli bismo zaključiti idejom i porukom da želimo stvarati dizajnerske komade koji će imati svrhu veću od običnog odjevnog komada i postat će komadi u svrsi čovjeka. Na našu estetiku utjecalo je sve što nas okružuje i sve što smo doživjeli. Naš stil i estetika nisu proračunati, nego su zbilja odraz nas i našeg razmišljanja', objašnjavaju klisabovci.

Estetika Klisaba, odnosno Klisabova žena, nema određeni broj godina, kažu.

'Dizajniramo odjeću koja ženi pomaže izazvati i manifestirati željeni stav, gotovo promijeniti njezinu posturu i hod. Odjeća to doista može. A to je jednako uzbudljivo proizvesti kod žena svih generacija i konstitucija', kažu dizajneri, otkrivši i to da bi od stranih zvijezda u svojim kreacijama rado vidjeli osebujnu škotsku glumicu Tildu Swinton.

Što se tiče domaćeg street stylea, mladi kreatori primjećuju to da Hrvati itekako drže do izgleda.

'Zasigurno smo nacija kojoj je bitno to kako tko izgleda. Ono što nam nedostaje je malo više hrabrosti i individualnosti', rekli su.

Dodaju kako im je najgore na nekome vidjeti npr. odjeću koja sputava, poput premale ili prekratke odjeće ili neudobnih štikli u kojima se ne može kretati.

I za kraj otkrili su koje bi tri ključne stvari svaka žena trebala imati u svojoj garderobi.

'Sumnjamo da će ijedna žena pristati samo na tri stvari, ali nekakvi ključni komadi su dobra kožna torba, baloner i košulja klasičnog kroja', ističu Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić, dečki iz Klisaba.