ZABAVA NA JADRANU

Na ovim vam plažama nikad neće biti dosadno

16.08.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Izležavanje na plaži i brčkanje u plićaku vam je smrtno dosadno, a ljeto doživljavate kao jedinstvenu priliku da podignete razinu adrenalina. Na raspolaganju vam je niz uzbudljivih aktivnosti bez obzira na to volite li više zabavu na vodi ili u zraku

Uz već poznate adrenalinske aktivnosti, na plažama se gotovo svake sezone javljaju i novi sportovi za ljubitelje pustolovine i uzbuđenja, no ne treba zaboraviti da su u rijetkim slučajevima, nažalost, moguće i nesreće.

Wakeboarding

Tako, primjerice, sve više poklonika ima wakeboarding, morska varijanta bordanja na snijegu ili skateboardinga. Wakeboarding ima tri discipline - može se voziti iza broda, na liftovima za skijanje na vodi, ali i na daskama bez vezova. U Hrvatskoj postoji nekoliko liftova pogodnih za wakeboard, a prvi su otvoreni u Puntu na otoku Krku i Poreču.

Jedrenje na dasci

Na otvorenom moru je, pak, uzbuđenje najbolje uloviti s jedrom na dasci, koja ostavlja mogućnost da se istraže i najskrivenije uvale. Zbog pogodnog vjetra maestrala, najpoznatija ljetna surfališta su Bol na Braču gdje je i poznata plaža Zlatni rat te Viganj na Pelješcu. Za juga se najčešće daska u Premanturi (kod Pule), Medulinu, Biogradu, Žnjanu (u Splitu), a za bure u Ližnjanu (kod Pule), Baškoj na Krku, Sabunikama (kod Zadra) i Povljima na Braču.

Parasailing

Ljubitelji visina adrenalinski zračni udar mogu doživjeti leteći padobranom iza glisera. Tzv. parasailing dostupan je na sve više hrvatskih plaža od Istre i Kvarnera do Dalmacije. No ne treba zaboraviti da ovaj sport može biti i opasan što pokazuju ovogodišnja iskustva na Makarskoj rivijeri gdje je padobran zapeo za bungee dizalicu, ali i nesreća u bračkom akvatoriju gdje je iz sjedišta ispala mlada avanturistica.

Bungee jumping

U Hrvatskoj je ljeti vrlo popularan i bungee, a najbolji skokovi mogu se doživjeti na Masleničkom i Šibenskom mostu. No bungee možete skakati i na drugim jadranskim lokacijama poput Zrća. Šibenski most s kojega su skakali mnogi celebrityji visok je 40 metara. Nešto je viši Maslenički most, a skače se s konstrukcije po sredini mosta 56 metara udaljene od mora. U oba slučaja slobodni pad dug je oko 30 metara.

Podvodna arheologija

Posljednjih godina sve je popularnije i speleo ronjenje. Mnoge speleološke ljepote, naime, mogu se otkriti tek kada se prerone prepreke. Klasično 'morsko' ronjenje, osim za ljubitelje prirode, savršena je zabava i za fanove arheoloških nalazišta i brodskih olupina od antike do današnjih dana.

Istarsko podmorje posebno je popularno zbog svoje plitkoće, a najveća atrakcija olupina je austrougarskog broda Baron Gautsch nedaleko od Rovinja. Za ronioce koji vole istraživati podvodne zidove i grebene atraktivni su najsjeverniji otoci Kvarnera, a na srednjem Jadranu najpopularnije su ronilačko odredište Kornati gdje se uvijek može naći mirna lokacija zaklonjena od valova i vjetra. Veliki otoci srednje Dalmacije dobro su pokriveni ronilačkim centrima, a posebno mjesto na ovom području zauzima otok Vis, bogat atraktivnim ronilačkim lokacijama i brodskim olupinama, ali i spiljama poput one na Biševu.