STRUČNJACI TVRDE

Na odmor od posla trebali bismo otići svaka 62 dana

godišnji odmor japanke ured

godišnji odmor japanke ured

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Martin Poole

Kako ne bi došlo do potpunog sloma ljudskog tijela, potrebno je čak šest godišnjih odmora na godinu, tvrde britanski stručnjaci nakon novog istraživanja

Godišnji odmor svima je prijeko potreban, a mnogi žive za dva tjedna provedena na moru daleko od briga i problema. I do sada to je bilo dovoljno za pravi preporod i povratak u užurbanu svakodnevicu. No, čini se da danas to više nije tako.

Kako ne bi došlo do potpunog sloma ljudskog tijela, potrebno je čak šest godišnjih odmora na godinu zbog sve duljeg radnog vremena i teških opterećenja, prenosi Daily Mail rezultate novog istraživanja. Kako bismo ostali svježi i fokusirani, odmor je potreban svaka 62 dana, a oni koji čekaju dulje od dva mjeseca da odu na godišnji odmor imaju veću vjerojatnost da će postati tjeskobni, agresivni i bolesni.

U studiji tvrtke Post Office Travel Insurance četvrtina zaposlenih rekla je da se nalaze pod toliko velikim pritiskom da očajnički trebaju odlazak na godišnji odmor svakih nekoliko tjedana. No lakše je spominjati nego ostvariti toliko dana godišnjeg odmora, a samo petina ispitanih uspije uzeti odmor svaka dva mjeseca.

Čak 44 posto ispitanih zaposlenika na godišnji odmor odlazi svakih šest mjeseci ili dulje. Ipak, većina ih kaže da se razina stresa smanjuje čim odu iz ureda, a više od polovice ispitanih reklo je kako se osjećaju 'potpuno obnovljeni' nakon samo dan ili dva koje ne provode u uredu. No, ima i onih kojima ni dva tjedna odmora nisu dovoljna pa tako sedam posto kaže da se bolje osjećaju tek nakon tjedan dana odmora, a četiri posto ih kaže kako se uopće ne uspijevaju opustiti čak ni na godišnjem odmoru. Muškarci se lakše opuštaju od žena, kojima je potrebno znatno dulje vremena, istaknuto je u studiji.

'S gledišta poslodavca, zaposlenik koji nije bio na godišnjem odmoru postat će manje produktivan i skloniji pogreškama', istaknuo je Cary Cooper, profesor organizacijske psihologije i zdravlja na Sveučilištu Lancaster.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!