SVE ZBOG SEKSA

Muškarci su spremni riskirati samo da bi zaveli ženu

22.12.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Ekstremni sportovi privlače daleko veći broj muškaraca nego žena, no čini se da oni to ne rade samo radi adrenalina. Novo istraživanje pokazalo je da muškarci vole riskirati jer vjeruju da će na taj način impresionirati i zavesti žene

Psiholozi su dugo vjerovali da su žene izbirljivije kod biranja partnera nego muškarci. No, ne zato da bi zagorčale život suprotnom spolu, nego zato što su evolucijski prisiljene birati muškarce koji će se moći skrbiti o njima i djeci.

Takav stalni pritisak mora se očitovati i na ponašanje muškaraca koji se moraju dokazivati pred ženama i biti bolji od drugih muškaraca. Zbog toga stručnjaci smatraju da su muškarci skloniji riziku jer na taj način pokazuju svoju snagu, ambiciju i samopouzdanje potencijalnim ljubavnicama. No, psiholozi su zaključili da muškarci riskiraju samo u situacijama kad im se čini da bi od toga mogli imati neke koristi.

Zbog toga su proveli istraživanje ne bi li saznali hoće li se muškarci ponašati riskantnije, ako su raspoloženi i ako se oko njih nalaze privlačne žene koje mogu zavesti. Muškarcima su stoga pokazali 10 privlačnih i isto toliko neprivlačnih lica suprotnog spola i onda su ih pitali koliko su seksualno motivirani, tj. koliko su zainteresirani za pronalaženje nove seksualne partnerice. Nakon toga su im dali da igraju black jack, a svima su dodijeli iste karte. Pokazalo se da su s većim rizikom igrali oni muškarci koji su bili seksualno motiviraniji, ali i oni koji su prije igranja vidjeli privlačno žensko lice.

Zanimljivo je da ponašanje žena nije bilo motivirano onim što su vidjele, osjetile ii zapamtile.

'Riskiranje može biti oruđe koje muškarci koriste da bi pokazali potencijalnim partnericama da imaju poželjne kvalitete poput samopouzdanja ili ambicije', objasnio je jedan od autora ovog istraživanja, psiholog Michael Baker sa Sveučilišta Florida State.