TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Muškarci s kvalitetnijom spermom žive dulje

06.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Muškarci s kvalitetnijim sjemenom žive dulje, pokazala je opsežna znanstvena studija u kojoj je u razdoblju od 40 godina praćeno više od 40 tisuća muškaraca u Danskoj

Iako nalazi ne bi trebali preplašiti muškarce čija sperma nije najbolje kvalitete, kaže znanstvenica Tina Kold Jensen sa Sveučilišta u Odenseu, oni im svakako sugeriraju da pripaze na neke bolesti, posebice na rak testisa.

Znanstvenici su pratili 43.277 muškaraca koji su između 1963. i 2001. godine dali svoje sjeme na analizu u specijaliziranom laboratoriju u Kopenhagenu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Epidemiology.

S većom količinom sperme produljivao se i životni vijek, zaključili su istraživači. Muškarci koji su imali koncentraciju od 40 milijuna spermija po milimetru imali su 40 posto manje izglede da će umrijeti tijekom trajanja istraživanja od onih čija je koncentracija bila manja od 10 milijuna po milimetru.

Dugovječnost je također rasla s postotkom mobilnih spermija, odnosno onih s pravilnim oblikom. Primjerice, muškarci sa 75 posto pravilno formiranih spermija imali su 54 posto manje izgleda za smrt onih koji su ih imali 75 posto deformiranih.

Znanstvenici su također potvrdili da očevi žive dulje od muškaraca bez djece. No, to se znalo i ranije. Prijašnja su istraživanja dokazala da su muškarci bez djece siromašniji, slabija zdravlja i podložniji kroničnim bolestima. Dansko istraživanje je pokazalo da povezanost kvalitetnije sperme i duljeg života jednako vrijedi za muškarce s djecom, kao i za one bez njih.

Muškarci s kvalitetnijom spermom imaju manji rizik za niz bolesti, uključujući rak i bolesti dišnog i probavnog sustava.

'Dobra kvaliteta sjemena mogla biti biomarker općeg zdravlja, povezana s duljinom života', zaključila je Jensen.