ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Muškarci bolji u učenju, žene u 'multitaskingu'

03.12.2013 u 17:48

Bionic
Reading

Prijenos informacija u mozgu muškaraca i žena odvija se potpuno različitim putovima što može objasniti zašto su muškarci i žene uspješniji u različitim zadaćama, pokazalo je snimanje mozga koje su proveli američki znanstvenici

Tim sa sveučilišta Pennsylvania snimao je mozgove gotovo tisuću muškaraca, žena, dječaka i djevojčica i otkrio zapanjujuće razlike.

Mreža kretanja impulsa po mozgu pokazuje da se impulsi kod muškaraca kreću unutar jedne polutke mozga naprijed-natrag, a komunikacije s drugom polutkom su rijetke, dok je kod žena komunikacija dviju polutki intenzivna.

Te razlike mogle bi objasniti zašto su muškarci u većini bolji u učenju i obavljanju pojedinačnih zadaća poput vožnje bicikla ili navigacije dok su žene bolje u istodobnom obavljanju više zadaća, pišu znanstvenici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ispitanicima su tijekom istraživanja zadani isti kognitivni testovi i čini se da njihovi rezultati podupiru te zaključke.

Žene su postigle bolje rezultate u pažnji, pamćenju riječi i lica te socijalnoj inteligenciji, dok su muškarci bili bolji u analizi prostora i senzomotornoj brzini.

Istraživač dr. Ruben Gur kaže kako je nevjerojatno kako su komplementarni mozgovi žena i muškaraca. On vjeruje da će rezultati istraživanja pomoći i boljem razumijevanju korijena neuroloških poremećaja koji su često povezani sa spolom.