OČINSKI INSTINKT

Muškarci bez djece pate više od žena

09.04.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Iako je nemjerljivo veći pritisak društva na žene da imaju djecu, muškarci su zapravo oni koji se osjećaju depresivnije i usamljeno ako nemaju djece, pokazuju rezultati jednog britanskog istraživanja

Rezultati ankete provedene na malom uzorku od 27 muškaraca i 81 žene, pokazuju da isti udjeli muškaraca i žena žele imati djecu (59 posto muškaraca i 63 posto žena). Među tom grupom, polovica muškaraca izjavila je da se osjeća izoliranima budući da nije roditelj, a takvima se osjeća tek nešto više od četvrtine žena.

U usporedbi sa ženama, anketirani su muškarci izjavili da češće osjećaju ljubomoru prema drugim roditeljima te da su tužni, ljuti, depresivni jer nemaju djecu.

'Provedeno je vrlo malo istraživanja koja su ispitivala želju za očinstvom među muškarcima', kažu autori studije. 'Ovi rezultati konfrontiraju se s općim stavom da su žene te koje više žele djecu od muškaraca te da kad nemaju djecu dublje od muškaraca doživljavaju niz negativnih emocija.'

Jedino područje gdje su žene potukle muškarce bio je osjećaj krivnje. Nijedan od muškaraca koji su željeli djecu nije se osjećao krivim što ih nema, a istu emociju proživjelo je 16 posto žena.

U drugoj anketi u kojoj je ispitano 125 osoba koji su roditelji, utvrđeno je da su žene koje su htjele imati više djece osjećale višu razinu ljutnje, depresije, krivnje, izolacije, tuge i čežnje od muškaraca kada su mislili da ne mogu imati više djece.

Američka studija objavljena prošle godine utvrdila je da žene koje odluče da neće biti majke osjećaju veći pritisak od žena koje ne mogu imati djece. Žene koje bi željele djecu, ali ih zbog zdravstvenih pitanja ne mogu imati pate najviše, prenosi Huffington Post.