SAVJETI ZA UGODNIJI DOM

Muka vam je od kaosa u ormaru? Evo kako ga lako riješiti

15.10.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Ljetna sezona je već odavno završila, pa ako niste pospremili laganu odjeću, krajnji je čas da to učinite

Neuredan ormar može postati izvor popriličnih frustracija, a mnogi odugovlače s njegovim pospremanjem jer ne znaju kako ga najbolje organizirati.

Ako ste i vi među njima, možda vam pomognu i neki od ovih vrlo korisnih savjeta koji će vas oduševiti.

Kamo sa sezonskom odjećom

Kako već nosimo topliju odjeću, a ona ljetna nam više ne treba, bitno je prilikom pospremanja ljetnih krpica što urednije ih složiti da bi nas dočekale spremne i u dobrom stanju kad ih budemo idućeg ljeta ponovno stavili u uporabu. Za spremanje sezonske odjeće koju neko vrijeme nećete nositi mogu vam poslužiti koferi koje ne upotrebljavate ili čak prozirne vreće s patentnim zatvaračem u kojima dolaze popluni. Stavite u njih slične odjevne predmete i sklonite ih nekamo gdje vam neće biti stalno vidljivi. Ako nemate prostora za svoje kutije ili torbe, možete nekoliko kutija složiti jednu na drugu, prebaciti preko njih tkaninu zanimljivog uzorka - i dobiti unikatan stol, savjetuje Toni Hammersley u svojoj knjizi 'Dobro organiziran dom - Knjiga korisnih savjeta' (Školska knjiga, 2017​​​​​). Prije nego što odložite ono što vam neće trebati ove godine provjerite sve kutije i druga mjesta na kojima ćete držati odjeću tako da nemaju napuklina ili mrlja koje bi je oštetile.

Uvedite red u ormar

Organizacija ormara ne završava samo nakon što smo sve raščistili i razvrstali. Rijetko kad možete pronaći nešto u njemu pa nosite stvari do kojih možete doći? Ako vam ovo zvuči poznato, vrijeme je da organizirate svoju garderobu.

Dobar je savjet posložiti odjeću po bojama. Osim što je to ugodno za oko, prostor izgleda jednostavnije i urednije. Lakše ćete tako naći ono što tražite, osobito ako baš želite tog jutra odjenuti omiljeni top. Ako ste limitirani prostorom, dodajte još koju policu ili šipku za vješanje na više razine, nabavite separatore, vješalice…

Probajte maksimalno iskoristiti prostor u ormaru. Jako praktične su i raznobojne kutije za odjeću koje, osim što su korisne, imaju dekorativnu funkciju. Kako biste u sljedećoj sezoni što brže mogli pronaći stvari, sve npr. ljetne majice bez rukava stavite u jednu kutiju, haljine i suknje u drugu, sve kratke hlače skupa i sl. Ukoliko u ormaru nemate puno mjesta, kutije s odjećom možete staviti i na ormar ili ispod kreveta.

Prilikom slaganja odjeće, dobro prebrišite police ormara vlažnom krpom. Ne zaboravite staviti i mirisne jastučiće (npr. od lavande) koji će dati svježinu odjeći i tjerati kukce poput moljaca…

NE ZABORAVITE

Složite sitnice

Sitne stvari poput remena, torbi, kape ili ukrasa za kosu mogu stvoriti velik nered u ormaru. Zato ih je najbolje uredno složiti u prozirne kutije, a npr. remene i torbe možete objesiti na vješalice koje ćete staviti s unutarnje strane ormara.

Budite nemilosrdni prema odjeći koju ne nosite

Prilikom pospremanja ljetnih stvari naletjeli ste i na odjeću koju ne nosite već nekoliko godina, ali nikako ne možete smoći snage da je se riješite? Budite realni i postavite si pitanje hoćete li tu košulju koja vam se povlači po ormaru zbilja odjenuti idućeg ljeta? Ukoliko se ne možete zamisliti u njoj, stavite je sa strane.

Staru odjeću možete nekome pokloniti ili je odnijeti u reciklažu. Ako neke stvari dugo ne nosite, znajte da bi one nekoga mogle jako razveseliti. Raščistit ćete ormar i nekoga silno obradovati, poručuje Toni Hammersley.

I fashionistice kažu kako redovito rade 'čistke' u svojim ormarima jer gomilanje odjeće koju ne nosimo opet stvara kaos u ormaru.