NE PRETJERUJTE!
Mračna strana brokule i kelja za koju niste znali

Brokula
Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Tinkstock
Kelj je u posljednje vrijeme postao vrlo popularna zdrava namirnica i čista 'super hrana', a popis njegovih zdravstvenih prednosti je podugačak, od antioksidansa, poboljšanja kardiovaskularnog sustava, protuupalnog djelovanja pa do smanjivanja rizika obolijevanja od karcinoma.
No konzumacija prevelike količine kelja može biti poprilično loša stvar. Naime, prevelike količine kelja mogu uzrokovati hipotireozu, stanje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, piše Yahoo Health.
Jennifer Berman piše za New York Times kako je nekada bila velika ljubiteljica zdrave hrane, pila je svježe povrtne sokove i jela puno zelenog povrća svaki dan. 'Zamislite moju šokiranost kada mi je liječnik na pregledu dijagnosticirao hipotireozu, vrlo čestu kod žena starijih od 40 godina. Kada sam se vratila kući, pogledala sam na internetu listu hrane koju bi valjalo izbjegavati. Pri samom vrhu popisa nalazio se upravo kelj, od kojega sam svako jutro pravila sok, a zatim brokula, cvjetača, kupus, prokulica i raštika – povrće koje sam konzumirala u doista velikim količinama jer se za njih smatra da sprečavaju obolijevanje od karcinoma', otkriva Jennifer Berman.
Svježe voće i povrće imalo je velik utjecaj i na njezine zube. Nakon pregleda zubar joj je rekao kako bi joj zubi bili u boljem stanju da je jela čokoladu i pila gazirane sokove umjesto svježih povrtnih sokova filtrirane vode s limunom. 'Očito prirodni šećeri u sokovima od voća i povrća mogu uzrokovati kvarenje zubi, a limun, iako bogat vitaminom C i bioflavonoidima koji sprečavaju rak, u određenoj mjeri oštećuje caklinu koja štiti zube.
Ako želite izbjeći negativne posljedice konzumacije kelja, svakako ga valja prije jedenja skuhati i tako uvelike umanjiti rizik. Naime, kuhanjem kelja smanjuju se aspekti koji pridonose pojavi hipotireoze. Negativan utjecaj na štitnjaču uglavnom ima križonosno povrće, kao što je kelj, brokula, kupus, cvjetača, bok choy, rikula, repa i potočarka, pa količinu tog povrća valja dozirati. S druge strane, povrće kao što su krastavci, cikla, celer, peršin, tikvice i mrkva s obzirom na količinu nema taj negativni aspekt.
Naravno, ove upozoravajuće činjenice o kelju i srodnom povrću ne bi vas trebale odgovoriti od redovite konzumacije povrća. Teresa Fung, profesorica nutricionizma na Harvard School of Public Health kaže: 'Normalne, razumne količine povrća nisu problematične. Osoba (koja nema problema sa štitnjačom) koja nekoliko puta tjedno jede križonosno povrće ne bi trebala osjećati nikakve negativne posljedice.' Međutim, kako naglašava, sve je u umjerenosti. 'Ako osoba ima hipotireozu ili uzima lijekove za štitnjaču, trebala bi način prehrane provjeriti sa svojim liječnikom. No čak i u tom slučaju križonosno povrće u razumnim količinama ne bi trebao biti problem. Ali ako na primjer svaki dan popijete veliku čašu soka od kelja, tada ste već u rizičnom području', objašnjava Teresa Fung.


NOTHING Phone 1 5G DS
Uštedi 45€6.55", 8GB, 128GB, Android 12.
KUPI SADA

iPad
Uštedi do 12%Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!
KUPI SADA

ORINK tinte
Zamjenska tintaKvaliteta i jednostavnost printanja!
KUPI SADA

VERBATIM SSD
Besplatna dostava128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s
KUPI SADA

OCLEAN Air2T četkica za zube
Besplatna dostavaZvučna četkica djeluje na temelju zvučnih vibracija koje dovode do blagog, ali učinkovitog kretanja i cirkulacije
KUPI SADA

DYSON pročišćivač zraka
12 rata beskamatnoDyson Pure Hot & Cool Formaldahyde, pročišćava, grije i hladi.
KUPI SADA