OTROVNI POLJUBAC

Može li ruž za usne naštetiti vašoj inteligenciji?

05.12.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Čak 55 posto ruževa za usne sadrže olovo koje može naštetiti mentalnom zdravlju

Istraživanje u kojem su analizirane 22 marke ruževa utvrdilo je da su u 55 posto tih kozmetičkih proizvoda pronađeni tragovi olova, piše Daily Mail.

Analiza laboratorija Underwriters otkrila je da je 12 uzoraka ruževa pozitivno na otrovne tvari, a najviša zabilježena razina je 3,22 dijelova na milijun.

Osvrćući se na nalaze, dr. Sean Palfrey, direktor bostonskog toksikološkog zavoda, upozorio je da izloženost i niskim razinama olova može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje te utjecati na mentalno zdravlje.

'Zasad nam je poznato da i najniže razine olova mogu naškoditi vašem kvocijentu inteligencije, utjecati na vaše ponašanje te sposobnost učenja', piše u studiji za GMA koja ju je i naručila.

Trenutno u SAD-u ne postoje standardi koje je postavio regulator Food and Drug Administration, a koji bi ograničili razinu olova u ružu za usne, pa sigurnosna ispitivanja ovise o proizvođaču. Nije poznato koje su marke ruževa za usne testirane. Olovo nije namjerno stavljano u ruževe za usne, ali mnogi aditivi za boje su na bazi minerala i sadrže u tragovima razine olova koje se prirodno nalaze u tlu, vodi i zraku.