svakako probajte

Može li maslinovo ulje zamijeniti maslac? Kolač od jabuka i divnih začina bolji je od bilo kojeg muffina

15.04.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Savršen uz jutarnju kavu ili šalicu čaja poslijepodne ovaj kolač bez mliječnih proizvoda oduševit će vas lakoćom pripreme i bogatstvom okusa. Ova slastica toliko osvaja okusom da bi mogla zasjeniti čak i obožavane muffine

Kada se radi o pripremi kolača, muffina i biskvita, mnogi će reći da je maslac apsolutno nezamjenjiv sastojak. Međutim, ovaj recept bi vas mogao razuvjeriti.

Topao, sočan i tako ukusan kolač od jabuka s cimetom, kardamom i đumbirom ne sadrži mliječne proizvode, brzo je gotov, a zahtijeva samo malo miješanja.

Potrebni sastojci:

  • 250 ml ekstra djevičanskog maslinovo ulja, plus još malo za namastiti kalup
  • 100g i odvojeno 2 žličice šećera, plus još malo za posuti kalup
  • 2 slatke jabuke, poput Golden Delicious ili Gala
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice svježe mljevenog papra
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • 185 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanjka
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh dimenzija 23x13 cm nauljite s maslinovom uljem te pospite bijelim šećerom. Jabuke ogulite te ih naribajte na krupnije komade. Oguljene jabuke stavite u čistu kuhinjsku krpu te dobro iscijedite preostali dio tekućine.

Pomiješajte cimet, papar, kardamom i đumbir u srednje velikoj zdjeli, a zatim ¼ te smjese prebacite u manju zdjelu i ostavite sa strane. U ostatak smjese dodajte brašno i prašak za pecivo te promiješajte.

U velikoj zdjeli umutite jaja, žumanjke, smeđi šećer, vaniliju, sol i 1/2 šalice granuliranog šećera. Snažno miješajte sve dok smjesa ne posvijetli i ne zgusne se. Jednom rukom miješajte, a drugom lagano ulijevajte 250 ml ulja sve dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu s brašnom lagano umiješajte u jaja s gumenom lopaticom za šlag, pazeći da ne miješate previše. U smjesu dodajte naribane jabuke i nježno promiješajte.

Smjesu istresite u kalup i zagladite odozgora. U smjesu sa začinima koje ste odvojili u malu zdjelu dodajte dvije žlice šećera, pomiješajte i pospite ravnomjerno po vrhu kolača.

Kolač pecite sve dok ne poprimi zlatno smeđu boju, oko sat vremena, a prije vađenja čačkalicom provjerite je li pečen. Kada se ispeče, ostavite ga da se ohladi, a zatim ga pomoću noža izvadite iz kalupa na pladanj.

Savjet plus: Kolač možete čuvati i do tri dana u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, samo imajte na umu da stajanjem okus postaje nešto intenzivniji.