ČESTA POGREŠKA

Možda vam se to čini praktičnim, ali vruću tavu nikad nemojte stavljati pod hladnu vodu

14.12.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Bez obzira radi li se o posuđu presvučenom neprianjajućim materijalom, od nehrđajućeg ili lijevanog željeza, nagli prelasci iz vrućeg u hladno stvaraju toplinske šokove u materijalu, zbog čega se posuđe s vremenom sve više uništava

Prije nego prst krivnje uprete u supruga razbijajući si glavu razmišljanjem što je učinio s tavom koja više ne stoji ravno i klima se na štednjaku, provjerite nije li vaše postupanje uzrokovalo promjene. I nejednoliko pečenje palačinki u tavici, u kojoj jedna strana zagara dok druga ostaje gotovo sirova, može biti znak da kršite jedno od vrlo važnih pravila kuhanja: nikad vruću tavu ne stavljajte pod hladnu vodu.

Znamo da je izgorjele komade hrane lakše odlijepiti na ovaj način nego močiti ruke i ribati, ali ne znači da je i ispravno jer će to s vremenom potpuno uništiti vaše tave.

Kad stavite vruću tavu pod hladnu vodu, dolazi do toplinskog udara, a ovo brzo snižavanje temperature može izazvati pucanje ili izvijanje materijala od kojega je napravljena. Dođe li do izvijanja, dno posude postaje neujednačeno i tava više ne može ravnomjerno leći na štednjak.

Zbog izvijanja se prilikom sljedećeg korištenja mogu pojaviti hladne i vruće zone te se hrana neće moći ravnomjerno zagrijavati. Stoga prije pranja hladnom vodom pustite tave da se ohlade na prirodan način.

Prilikom zagrijavanja metala dolazi do širenja i taj fenomen nazivamo toplinska ekspanzija, a prilikom hlađenja do skupljanja, što nazivamo toplinska kontrakcija. Te promjene nisu velike pa će se tava promjera 25 centimetara, zagrijana na oko 200 stupnjeva Celzijeva, proširiti za oko 0,1 milimetar. Hlađenjem na sobnu temperaturu vratit će se na svoje dimenzije.

Ove promjene dimenzija metala pod djelovanjem topline nisu vidljive golim okom, ali ih moramo biti svjesni kad metalno posuđe koristimo za kuhanje. Kada ga peremo, potrebno je samo malo strpljenja, odnosno pričekati da se ohladi na sobnu temperaturu.

Tim polaganim hlađenjem tava, ili drugo metalno posuđe, lagano će se vratiti u svoje prvobitno stanje, no ako je naglo ohladimo vodom, može se 'izvitoperiti'. Ponekad je to privremeno i tava će se vratiti daljnjim hlađenjem u svoj izvorni oblik, osobito one robusne i čvršće. Kod manje čvrstog posuđa, izrađenog od tankog lima, promjene će biti trajne. Opetovano hlađenje vruće tave hladnom vodom nosi rizik od oštećenja.

Najbolji način čišćenja metalnog posuđa

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Općenito, posuđe je najbolje ostaviti nekoliko minuta da se ohladi, a potom ga staviti u sudoper da se namoči u toploj vodi i sapunici. Nakon što se namakalo nekoliko minuta možete ga oprati sapunicom. Tvrdokornije mrlje ili zagorjelu hranu možde ćete morati tretirati sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika. Druga mogućnost je u posudi na štednjaku zagrijavati vodu i sodu bikarbonu, a zagorjele dijelove strugati drvenom strugalicom dok ne odstranite sve zaostatke. Kad posudu temeljito operete, dobro je posušite kuhinjskom krpom.

Posuđe s neprianjajućom površinom

Najbolji način pranja tvrdo anodiziranog (eloksiranog) posuđa je ručno pranje. Unutarnje neprianjajuće površine perite tekućim deterdžentom za pranje posuđa i neabrazivnom mekanom spužvom. Za uklanjanje tvrdokornijih ostataka koristite tekuće sredstvo za čišćenje, a zatim ručno perite u vrućoj vodi sa sapunicom. Vanjske površine tvrdo anodiziranog posuđa ručno perite tekućim deterdžentom za pranje posuđa i neabrazivnom krpom ili spužvicom.

Neke je tvrdo anodizirane posude s neprianjajućom površinom moguće prati i u perilici posuđa, a ako koristite ovu mogućnost, uzmite deterdžent za pranje posuđa bez izbjeljivača ili citrusnih dodataka.

Nikako ne upotrebljavajte abrazivna sredstva ili spužvice za pranje, sodu bikarbonu, izbjeljivač ili tekuća sredstva za čišćenje kućanstva koja se koriste za podove, porculan i slično jer to može oštetiti završni sloj.

Posuđe od lijevanog željeza (gus)

Posude od lijevanog željeza trebaju se potpuno ohladiti prije pranja, a za to nikako ne smijete koristiti sapunicu koja uklanja ulje potrebno za zaštitu lijevanog željeza. Umjesto toga, perite ih krutom četkom i vrućom vodom te posušite krpom ili papirnim ručnikom odmah nakon pranja kako biste spriječili pojavu hrđe. Dok je tava još topla od vode kojom ste je prali, premažite je tankim slojem biljnog ulja, a zatim sav višak obrišite papirnatim ručnikom.

Loše navike koje vam također mogu uništiti tave

Predugo zagrijavanje prazne tave ili na previsokoj temperaturi

Ako se prazna tava - bez lijepljenja ili ne - stavi na štednjak na jakoj vatri, brzo može doseći temperature kuhanja i veće. Ako se stavi hrana u pregrijanu tavu, ona može izgorjeti i zalijepiti se, što može biti teško očistiti. Također, premazi protiv lijepljenja mogu se početi razgrađivati na temperaturama iznad 200 stupnjeva Celzija pa je važno to pratiti i staviti hranu u tavu prije nego što se pregrije.

Dodavanje soli u lonac prije nego što voda prokuha

Ovu grešku rade gotovo svi. Sol se u vodi brže otapa na visokim temperaturama tako da je treba dodati tek nakon što proključa. Često sol i vodu zagrijavamo zajedno, pri čemu sol leži na dnu posude tijekom zagrijavanja. Nerastopljeni kristali soli agresivni su za metale i na dnu posuda mogu trajno ostaviti točkice ili mrlje. U ekstremnim slučajevima, kad se ovo često prakticira - mogu se pojaviti i jamice na dnu.

Korištenje metalnog pribora za posuđe s neprianjajućom površinom

Neko posuđe s neprianjajućom površinom sigurno je za upotrebu metalnog pribora, ali ne sve. Provjerite kakvo je vaše posuđe prije nego metalnim kuhinjskim priborom učinite štetu.