KORISNI SAVJETI

Ovo su najčešće greške prilikom preuređenja kuhinje, a evo kako ih možete izbjeći

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 23.02.2019 17:05
  • Objavljeno 23.02.2019 u 17:05
Kuhinje

Kuhinje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kuhinja često predstavlja srce doma. U njoj se kuha, jede, zabavlja i provodi vrijeme s obitelji, stoga je važan njezin dizajn, no na putu do savršene kuhinje postoje razne zamke koje trebate izbjeći kako biste uštedili novac i vrijeme te smanjili stres tijekom procesa preuređenja

Zanemarivanje malih dodataka u kuhinji

Odlučite li se okušati u preuređenju kuhinje, u obzir uzmite naizgled male dodatke i sustave za pohranu, kao što su dodatne pregrade u ladicama ili elementi poput ladica na izvlačenje te kutni elementi s rotacijskim vratima i policama. Navedena rješenja povećat će učinkovitost pohrane te su mnogo skuplje rješenje ako ih naknadno odlučite ugraditi.

Zaboravljanje prirodnog radnog toka u kuhinji

Kada planirate preuređivati kuhinju, u obzir uzmite njezina najkorištenija mjesta poput sudopera, štednjaka i hladnjaka. Provjerite jesu li navedeni uređaji na učinkovitom mjestu. Mnogi dizajneri navedene elemente nazivaju kuhinjskim 'radnim trokutom' jer međusobni odnos ovih elemenata podsjeća na trokut.

Zanemarivanje veličine radne površine

Radna površina jedan je od najvažnijih elemenata kuhinje, stoga se nemojte zadovoljiti mrvicama. Radni prostor proširite pomoću nosača za police kako biste stvorili dodatnu površinu.

  • +19
  • +16

Kuhinje slavnih

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Preuređenje kuhinje u vlastitom aranžmanu

Iako ste možda po prirodi 'uradi sam' tip osobe, brojni dizajneri interijera savjetuju da se prije preuređenje kuhinje posavjetujete sa stručnjacima koji će vam udijeliti korisne savjete, otkriti trikove ili predložiti neka rješenja koja dosad niste imali priliku razmotriti.

Budžet

Određivanje budžeta za kuhinju iznimno je bitno prije procesa njezina preuređenja. Razmislite o tome koje su vam značajke najvažnije i u skladu s tim rasporedite svoje financije. Imajte na umu to da kuhinjski ormari obično zauzimaju oko trećine tipičnog proračuna namijenjenog preuređenju.

Preuređenje kuhinje nije nadogradnja doma

Preuređivanje kuhinje obično predstavlja značajan trošak za vlasnike, no on će vam se itekako isplatiti u narednim godinama, istovremeno povećavajući ukupnu vrijednost vašeg doma. Razmislite o svojoj obitelji i vašem životnom stilu kako biste u skladu s tim planirali kuhinju i izvukli najviše od prostora. Volite li puno kuhati? Druži li se vaša obitelj u kuhinji? Imate li problema s pohranom predmeta? To su samo neka od pitanja koja biste trebali imati na umu pri odabiru novih značajki i cjelokupnog dizajna vaše kuhinje.

Zaboravljanje cjelokupnog izgleda kuhinje

Kada planirate preuređivanje, ne zaboravite razmotriti svaki element, uključujući boju zidova, izgled pločica, poda i kuhinjskih ormarića kako biste stvorili povezanu cjelinu.

  • +11
  • +8

Kuhinje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Mjesta za pohranu

Postoji mnoštvo novih rješenja za pohranu kuhinjskih predmeta te zaista mogu pomoći u povećanju prostora. Rješenja kao što su smočnice i super ormarići pomažu vam da ga najbolje iskoristite.

Ne zabavljate se

Zidne pločice predstavljaju jednu od glavnih točki u kuhinji. Poigrajte se neočekivanim, ali elegantnim materijalima poput kvarcne ploče kako biste pojačali njezin izgled. Igrajte se bojama – pomoću različitih nijansi iste boje možete stvoriti vrlo sofisticiranu kuhinju. Razmislite o tome što biste stavili na zidove. Mali detalji poput navedenih učinit će da ona izgleda ugodnijom i razigranijom.

Nedovoljno iskorišten prostor

Razmišljajte izvan okvira tipičnih kuhinjskih ormarića kako biste iskoristili neiskorištena područja. Prilagodite tlocrt kuhinje kako bi se pronašli dodatne mogućnosti za pohranu i kako vaša radna ploča ne bi izgledala neuredno.

Ograničavanje na tradicionalnu upotrebu ormarića

Kada dizajnirate svoju novu kuhinju, razmislite o kreativnim načinima pretvaranja ormara u funkcionalan i jedinstven namještaj. Samostojeći ormar primjerice može poslužiti za pohranu predmeta koje često ne koristite na jedno mjesto, a njegov izgled može se neprimjetno uklopiti u cjelokupni dizajn kuhinje ili može poslužiti kao njezin naglasak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!