VAŽAN MINERAL

Možda ste umorni i iscrpljeni baš zbog ovog

31.03.2014 u 10:32

Bionic
Reading

O tome koliko je bitan kalij našem organizmu ne govori se tako često, ali on je iznimno bitan za snagu u mišićima, rad živaca i zdrav kardiovaskularni sustav

Kalija ćete najviše pronaći u avokadu, bananama i bijelom grahu, a čak i ako konzumirate dnevno preporučenu dozu od 4.700 miligrama, možete biti u manjku. Zašto? Što više natrija unosite u organizam, to je veća potrošnja kalija, kaže dr. Janet Brill, nutricionistkinja iz Philadelphie. Teško je primijetiti da vam nedostaje kalija, ali ako prepoznajete ove simptome, obratite se liječniku radi pretraga.

Konstantna iscrpljenost

Svaka stanica organizma treba dovoljnu količinu kalija da bi funkcionirala. Ako ste nakon svake male aktivnosti iscrpljeni i umorni, a znate da ste spavali dovoljno - onda je uzrok nedostatak kalija.



Grčevi u mišićima

Kalij igra veliku ulogu u kontrakciji mišića, pa kada je razina kalija niska, možete osjetiti slabost ili čak grčeve u mišićima, kaže dr. Brill.

Gubitak svijesti ili vrtoglavica

Kada organizam naprasno ostane bez kalija, otkucaji srca će biti toliko usporeni da ćete se osjećati kao da gubite svijest. Ova pojava se ne može ograničiti samo na pad kalija u organizmu, postoje i drugi uzroci, no ako vam se to dogodi, javite se liječniku da ustanovi pravi uzrok.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.