PREPOZNAJTE POTREBE

Mislite li da vaš partner zaista uživa u seksu?

04.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Vođenje ljubavi je dijeljenje. Ništa ne vodi boljem seksu kao briga za potrebe onog drugog. Naravno, ako se oboje trude u tom smislu

Možete li procijeniti koliko vaš partner zaista uživa? Je li vas uopće briga? Skoro 70 posto muškaraca u svojim dvadesetima smatra da njihova partnerica uvijek ili gotovo uvijek uživa u seksu. U tridesetima i četrdesetima su već malo skromniji, pa će njih oko 50 posto to tvrditi, a u pedesetima tek oko 40 posto njih smatra da njihova partnerica uživa baš uvijek.

Skoro 70 posto muškaraca u svojim dvadesetima smatra da njihova partnerica uvijek ili gotovo uvijek uživa u seksu

A što kažu njihove partnerice? Na upit o tome jesu li im partneri osjetljivi na njihove potrebe, tek oko 50 posto žena u svim dobnim skupinama spremno odgovara 'uvijek ili gotovo uvijek'. Znači, među dvadesetogodišnjacima imamo nerazmjer od nekih 20 posto muškaraca koji samo misle da im partnerica uživa baš uvijek, tridesetogodišnjaci i četrdesetogodišnjaci već imaju bolji uvid u to koliko su zaista dobri, a čini se da se pedesetogodišnjaci ponešto podcjenjuju.

I ova medalja ima lice i naličje. Pitate li žene koliko često im se čini da njihov partner uživa u seksu s njima, 'uvijek ili gotovo uvijek' reći će njih preko 75 posto mlađih od trideset, preko 65 posto u tridesetima, oko 50 posto u četrdesetima i – zanimljivo – preko 60 posto u pedesetima (pretpostavimo da je seks u toj dobi toliko rijedak događaj da je vjerojatno zaista svaki dobar, ma kakav bio!).

A znaju li one zaista procijeniti koje su njegove potrebe i koliko su na njih osjetljive? Pitate li to njihove partnere, njih svega 40 posto mlađih od trideset će reći da im partnerice uvijek ili gotovo uvijek prepoznaju njihove potrebe te oko 30 posto u tridesetima i četrdesetima. Zanimljivo, manje muškaraca nego žena u svim dobnim skupinama kaže da im je partner osjetljiv za njihove potrebe. Kako to tumačiti?

Ova nam se slika ne uklapa u sve klišeje o nezadovoljenim ženama i muškarcima kojima je 'uvijek dobro', 'svejedno, samo da ga stave negdje'. Moguće je da pod 'osjetljivost za partnerove potrebe' muškarci i žene ne misle na istu stvar. Moguće je da partneričina osjetljivost za njegove potrebe i nije u prevelikoj vezi s njegovim seksualnim zadovoljstvom jer, kao što smo naveli u jednom od prethodnih članaka, oko 80 posto muškaraca u dvadesetima i tridesetima, oko 70 posto muškaraca u četrdesetima te oko 60 posto muškaraca u pedesetima tvrdi da ih njihova partnerica može uvijek ili gotovo uvijek seksualno zadovoljiti. Dakle, to što nisu baš uvijek preosjetljive za njihove potrebe očito im ne škodi previše.

Slično je i kod žena: iako ih svega 50 posto navodi da je partner baš uvijek osjetljiv za njihove potrebe, njih oko 80 posto u dvadesetima, 70 posto u tridesetima i četrdesetima te skoro 50 posto u pedesetima tvrdi da ih partner može uvijek ili gotovo uvijek zadovoljiti, dakle ne uzimaju ni one njima za zlo tu povremenu neosjetljivost za njihove potrebe.

A možda bi puno informativnije bilo prebrojati one koji kažu da im partneri baš nikad nisu osjetljivi za njihove potrebe. Nasreću, nema ih puno: oko 15 posto muškaraca i žena u dvadesetima daje taj odgovor te između 10 i 15 posto muškaraca i žena u tridesetima i četrdesetima. Najveću razliku među spolovima nalazimo tek među pedesetogodišnjacima: čak 30 posto muškaraca u svojim pedesetima reći će da partnerica baš nikad nije osjetljiva za njihove potrebe, dok će to reći svega 12 posto žena. Pitanje je sad, jesu li pedesetogodišnjakinje sebične ili su pedesetogodišnjaci razmaženi?