BOŽIĆNA ČAROLIJA

Mirjana Mikulec savjetuje kako uspješno dočarati blagdansku bajku u domu

15.12.2023 u 18:00

  • +15

Božićno uređenje doma by Mirjana Mikulec

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Črepić

Bionic
Reading

Zahuktavaju se pripreme za božićne blagdane, za mnoge najdraži dio godine, a kako bi dom zablistao u svečanom ruhu, naša poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, čiju emisiju 'InDizajn' možemo pratiti na RTL-u, dala nam je nekoliko sjajnih savjeta

Mnogima najljepši i najvažniji blagdan u godini zaslužuje i poseban izgled doma pa se volimo dobro pripremiti i osmisliti svaki njegov kutak.

Svakako je poželjno da svečani stol, kao i naše dobro raspoloženje, prate i podignu dekoracije - od drvca, preko aranžmana, vijenaca i figurica, do rasvjete. Ukrašavanje nas pored toga čini kreativnijima i sretnijima, budi djetinju zaigranost koja nam svima tako nedostaje. Ako vam je ponestalo ideja ili biste jednostavno htjeli unijeti neke novine u svoj blagdanski dekor, nudimo vam ideje Mirjane Mikulec. Poznata dizajnerica obožava sav blagdanski šušur - od ukrašavanja, preko kupovine poklona, pa do slaganja svečanog stola i ugošćavanja obitelji i prijatelja.

Otkrila nam je ponešto i o najnovijim trendovima kad se radi o dekoracijama i izboru bora.

'Novi trendovi naglašavaju upotrebu prirodnih materijala, poput suhih grana, češera... Ti materijali daju dodatni dojam udobnosti i topline. Materijali poput suhog cvijeća, grančica, češera i žirova mogu se koristiti za izradu vlastitih ukrasa, poput vjenčića ili aranžmana. To dodaje osoban i prirodan dodir vašem prostoru. Recikliranje ukrasa iz prethodnih sezona je odličan način da se stvori tradicija, sačuvaju sjećanja, a uvijek ih možete prilagoditi novim trendovima koristeći ih na drugačije načine, poput uokvirivanja sitnih ukrasa, stvaranja originalnih instalacija ili korištenja za DIY projekte. Što se tiče božićnih drvaca, to ovisi o osobnim preferencijama. Umjetno drvce je praktično jer se može koristiti iz godine u godinu, a prirodno donosi miris i autentičnost. Ako je prostor ograničen, možete razmisliti o manjem prirodnom drvcu ili postaviti ono umjetno na manje konvencionalna mjesta, poput stola ili police', kaže dizajnerica.

Dekoriranje doma za blagdane oduvijek je, kako kaže, jako voljela.

'Dekoriranje me oduvijek zabavljalo, opuštalo i ispunjavalo - bilo da je riječ tek o mjesečnom makeoveru uz pomoć detalja ili pak prigodnom blagdanskom. Iako moram priznati da me ovo drugo naročito veseli jer me vrati u djetinjstvo i nakratko otplovim u lijepa sjećanja, pa se prepustim nostalgiji. Usto, djeluje poput najbolje masaže ili opuštanja u prirodi', ističe dizajnerica te dodaje kako je za vrijeme blagdana pretjerivanje u dekoriranju - dopušteno. Ono što bi se inače možda smatralo na granici pretjerivanja - sada je dobrodošlo. Obilje detalja, boja i uzoraka u božićnom dekoru sasvim je prihvatljivo. Blagdani su vrijeme u kojem si možete dati oduška u količini boja, tekstura, uzoraka, sjaja, šljokica, kao i broju dekoracija. Naravno, pritom ipak vodite računa o usklađenosti s ostatkom interijera', kaže dizajnerica.

Ipak, prilikom ukrašavanja manjeg stana trebamo pripaziti i na to da ne pretjeramo.

'Kada ukrašavate manji stan, važno je prilagoditi veličinu i količinu ukrasa proporcijama prostora. Izbjegavajte prenatrpanost i ukrašavanje baš svake površine, to je ključno. Grupirajte ukrase, odaberite dva, tri mjesta u prostoru koja će biti dekorirana i budite umjereni', savjetuje.

Ove godine predlaže vrlo odvažnu kombinaciju za blagdansko izdanje doma. Već tradicionalnoj crvenoj, koja je ustvari zaštitna boja Božića, dodala je crnu i stvorila sjajan kontrast. Crveno i crno naročito dolaze do izražaja na neutralnoj podlozi – u ovom slučaju bijele i bež.

  • +4
Nagrađeni dizajn studija Mirjana Mikulec Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

'Crvena uvijek prolazi za Božić i njoj teško da će odoljeti i minimalisti. Svi ipak vole unijeti malo boja, sjaja i šljokica u svoj životni prostor u vrijeme Božića i Nove godine. Dodala sam joj crnu, a vi možete stvoriti svoj omiljeni koloristički kontrast. Poigrajte se ne samo kontrastnim bojama, nego i teksturama i površinama. Mat i sjaj, glatko i reljefasto itekako su dobar miks. Pored toga, imajte na umu da su mat površine trenutno veliki trend u interijerima pa ćete takvim kuglicama, zvjezdicama, svijećnjacima i zdjelama učiniti svoj dom iznimno privlačnim i modernim', savjetuje dizajnerica te je na drvcima i u aranžmanima kombinirala kuglice sjajnih i mat površina. One se još jače ističu na bijelim granama drvca, baš kao i crveni detalji na blagdanskom stolu. Pažnju ipak najviše privlače crveni amarilisi jer su podigli cijeli prostor i unijeli svježinu', rekla je Mikulec.

Svoj dom mogli biste učiniti posebnim još jednim konceptom koji bi se mogao opisati kao pretjerivanje. Dizajnerica je postigla izvrsno rješenje, i to s nekoliko drvaca, koja se ističu ne samo svojom bijelom površinom, nego i izduženim oblikom. Ova snježna šuma bit će prava senzacija u svakom domu.

'Moderna izdužena drvca su moja velika ljubav - obožavam ih. A ove godine odlučila sam povećati njihov broj. I shvatila da nekoliko uskih drvca zauzima manje mjesta nego jedno veliko i raskošno. Bilo bi mi baš drago kada biste se i vi odvažili na ovaj potez. Vaš gosti će zasigurno biti oduševljeni, a blagdanski dekor neće vam se ni na sekundu učiniti monotonim ili pak istim kao prošle godine', poručuje za kraj dizajnerica.