DOBRO ISKORIŠTEN PROSTOR

Kakva transformacija: Stan od 21 kvadrata nakon preuređenja izgleda posve drukčije

22.11.2023 u 12:41

  • +3

Adaptacija malog stana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mirjana Mikulec interijeri

Bionic
Reading

Je li moguće minijaturni stan pretvoriti u funkcionalan i ugodan prostor? Itekako je moguće vodeći računa o dobroj iskorištenosti svakog dragocjenog centimetra

Naša poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec dala je posve novi izgled garsonijeri od samo 21 kvadrata.

Imati originalna rješenja, iskoristiti prostor do zadnjeg centimetra, staviti sve potrebno za život i postići visoku dozu estetike - zvuči nespojivo s malim brojem kvadrata, zar ne? Ali imati maleni stan koji lijepo izgleda, a k tome je funkcionalan, itekako je moguće. Dokazuje to i najnoviji projekt studija naše dizajnerice.

KUĆA ZOE SALDANE

Ova efektna kupaonica rijetko će koga ostaviti ravnodušnim

Pogledaj galeriju

Riječ je o stanu površine od svega 21 kvadrata na zadnjem katu novozagrebačkog nebodera, a koji je zatečen u posve zapuštenom stanju i podvrgnut temeljitoj adaptaciji koja može biti izvor dobrih ideja za sve koji žive u malom prostoru ili se spremaju urediti vikendicu, stan za najam ili apartman na moru.

Uređenje malog prostora daje rješenja idealna za kopiranje

'Kada vlasnici vide stan skromne kvadrature koji usto izgleda derutno i potrebno je sve - od instalacija, preko zidova i podova, do namještaja i zadnjeg detalja - obnoviti u njemu, teško im je zamisliti kako on može izgledati u konačnici. No uz pomoć dizajnera i arhitekata stvara se vizija i ostvaruje maksimum - kako prostorni, tako i stilski', objašnjava dizajnerica Mikulec te dodaje da je taj prostor bio velik izazov za nju i Matka Šimića, arhitekta koji je vodio projekt. Ipak, izazovi stvaraju nove prilike i dizajn čini pomake - iznjedre se vrlo kreativna prostorna i estetska rješenja te ideje koje su sjajne za kopiranje.

Idealno je kada ih vlasnici prihvate i daju arhitektima odriješene ruke. Tako je bilo i u ovom slučaju, uz nekoliko zahtjeva. Prvi se odnosio na stvaranje ugodnog i toplog prostora koji ne bi trebao ostavljati dojam spavaonice.

'Ovo nam je ustvari bio najveći problem - kako imati pravi krevet u stanu, a ne pretvoriti ga u spavaonicu? Naš klijent imao je stav koji nam se svidio na prvu, želju za pravim ležajem, a ne neudobnim kaučem koji se razvlači svaku večer. Skriveni, odnosno zidni krevet sjajna je opcija za mali stan, apartman ili kada primjerice želite imati dodatni ležaj za goste. Tako savršeno možete iskoristiti, kao što smo mi u ovom projektu, zid iza sofe. A nju ne morate pomicati kada se krevet rasklapa jer se nadvije nad nju', objašnjava dizajnerica, dodajući da je krevet rađen po mjeri, kao i svi ormari te kuhinja.

No kada imate mali prostor na raspolaganju, onda morate biti spremni i na manje kompromise, dodaje Mikulec.

'Iako je ovaj kompromis s neobičnom pozicijom za TV istovremeno vrlo originalan. Drago mi je da se klijentu svidjela ova ideja jer baš nije svakidašnja. A i veliki adut bilo je stavljanje velikog ekrana, što inače ne bi bilo moguće da je TV negdje drugdje u prostoriji', savjetuje dizajnerica.

Kad se pak radi o bojama i materijalima u malom prostoru, dobro je poznato to da je potrebno postići dojam prozračnosti i prostranosti.

'Kako je prostor malen, nastojalo se svakom odabranom bojom naglasiti posebnu namjenu, tako da je postao jako kolorističan, a da pritom nije zagušen. To je iznimno bitno u malim stanovima: ne trebate se odreći intenzivnih i tamnih boja, kao ni uzoraka, ali morate paziti u njihovu doziranju. Boje i uzorci najbolji su u ulozi akcenata dok bi baza treba biti svjetlija i po mogućnosti neutralna', upozorava dizajnerica.

Proces uređenja ovog malog stana, od prikaza zatečenog stanja, preko dogovora s vlasnicima, projektiranja i temeljitog preuređenja, do konačnog izgleda, moći ćete pratiti u tridesetominutnom specijalu u subotu 25. studenog u emisiji 'InDizajn' na RTL-u.