SAVJETI MIRJANe MIKULEC

Manjak kvadrata nadoknadite maštovitošću i namještajem koji 'raste' s djecom

26.08.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Uređenje dječje sobe može biti vrlo zahtjevan zadatak ako se radi o obitelji s više djece različite dobi

Uređenje sobe za školaraca uvijek je pravo uzbuđenje i izvor radosti, a roditeljima je to pravi izazov u kojem se trebaju doista oboružati strpljenjem ako žele izbjeći stres i greške.

Opremanje dječje sobe uoči početka školske godine zasigurno će na najbolji način pripremiti učenike za obaveze koje ih čekaju, a kako bi se u svojoj sobi osjećali ugodno, treba poslušati njihove želje jer je cilj kreirati prostor koji će biti poticajan, ugodan, funkcionalan i u kojem će rado boraviti.

'Opremanje sobe školarca slojevit je zadatak koji zahtijeva puno priprema i stoga je dobro uvijek se konzultirati sa stručnjacima - majstorima, građevinarima i dizajnerima. Ovo je visoko funkcionalna prostorija koja treba zadovoljiti niz kriterija i puno je stvari na koje roditelji trebaju misliti. Prvi problem većini je mala površina prostorije, a dodatni ako sobu dijeli više djece. Tada je potrebno više truda da bi se iznašlo rješenje koje će biti maksimalno funkcionalno, estetski privlačno te djetetu lijepo i ugodno. Ako je riječ o prvoškolcu, u sobu treba unijeti neke nove, 'ozbiljnije' elemente koje dijete vrtićke dobi ne mora nužno imati. Prilagođavanje novim obavezama prije svega uključuje radni stol sa stolicom te ormariće ili police za odlaganje knjiga, bilježnica i školskog pribora', savjetuje Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera i autorica poznatih RTL-ovih emisija.

Ovaj novi segment treba uskladiti s postojećim uređenjem te elementima za spavanje i odmor, igranje i pohranu odjeće kako bi se stvorila zaokružena cjelina, dodaje ona.

  • +9
Ideje za uređenje sobe za školarce Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saša Lisjak

Uloga radnog stola

Mikulec podsjeća i da je važno naučiti djecu da svoje zadatke obavljaju za radnim stolom.

'Iako djeca često pišu domaće zadaće, pa i uče u dnevnom prostoru (najčešće za blagovaonskim stolom), svakako nastojite da se što prije osamostale i nauče sama pisati zadaće i učiti u svojoj sobi, za svojim radnim stolom. Pored razvijanja samostalnosti, radnih navika i odgovornosti, tako će imati potrebne mir i koncentraciju', podsjeća dizajnerica.

Stol i stolica osnovni su elementi nove zone učenja u sobi i na njima ne treba štedjeti.

'Pored odabira najbolje pozicije (prostor blizu prozora, uz prirodni izvor svjetla - najbolje sprijeda ili s lijeve strane), bitno je povesti dijete u kupovinu kako bi moglo isprobati stolicu i stol. Stol bi trebao biti stabilan, dimenzija barem 60x120 centimetara, dok visina ovisi o visini djeteta. Stolica treba biti podesiva, ergonomska i pomična, s kotačima, kako bi dijete učinkovitije svladavalo školske obaveze, ali i kako bi se očuvalo njegovo zdravlje, prije svega kralježnice', objašnjava.

Dobro je birati stol i stolicu koji će 'rasti s djetetom' tako što će imati podesivu visinu.

'I ostali komadi namještaja trebaju 'rasti' - tako će dijete dugo imati isti namještaj u sobi koji će pratiti njegov razvoj, potrebe i interese. Stoga se preporučuju svijetlije (naročito ako je prostor mali i bez puno prirodnog svjetla) neutralne boje osnovnih elemenata - kreveta i ormara - a manji komadi i detalji mogu biti u boji i pratiti uzrast i interese djeteta. Primjerice, tapeta, luster, lampa, zavjese ili tepih u bojama, uzorcima i motivima likova koje dijete voli. Ove sitnije komade, kao i dekoracije, uvijek je lakše i povoljnije mijenjati i prilagođavati njegovim godinama i interesima', kaže dizajnerica.

Kutak za svako dijete

Mali, ali bitan element radnog kutka dječje sobe, dodaje, umjetna je rasvjeta - stoga je, pored osnovne stropne rasvjete, bitno osigurati djetetu stolnu ili zidnu lampu.

'Također, pobrinite se da police ili ladice, gdje će biti smještene stvari za školu, budu u blizini radnog stola - ispod dijela površine stola, pored ili iznad, u ormarićima ili policama. Tako će sve potrebno za učenje i pisanje djetetu biti nadohvat ruke', rekla je dizajnerica.

Česta opcija je da dijete dijeli sobu s bratom ili sestrom.

'Ako kvadratura dopušta, organizirajte svakom djetetu dio sobe u kojem će imati svoj mirni kutak, kao i radni stol, krevet i ormar. Kreveti se mogu nadovezivati jedan na drugi, a privatnost će osigurati police između njih. No kako je često nemoguće to izvesti, pravo rješenje su kreveti na kat. Roditelji ne trebaju strahovati za sigurnost djece nabavkom ovakvih kreveta. Danas su oni sigurniji nego prije, a postoji mogućnost stavljanja ograde ili mrežice na gornji krevet. Odlučite li se za krevete po mjeri, možete ih kreirati tako da sobi daju originalan izgled. Kako bi se vizualno odvajali, kreveti mogu biti različite boje ili pak zid iza njih. To je naročito praktično ako se radi o bratu i sestri koji dijele sobu. Zavjese na krevetima daju mladim stanarima osjećaj privatnosti, a police sa strane služe umjesto noćnog ormarića te kao mjesto za odlaganje igračaka i sitnica', objasnila je Mikulec.

Izvrsno rješenje je, dodaje, svakako podignuti krevet - dizanje ležaja u visinu oslobađa dragocjeni prostor ispod i omogućuje dodavanje novih sadržaja. Tako se štedi prostor u sobi, a dijete dobiva mjesto za igranje, učenje, ormare, ladice i police za skladištenje…

'Prostor ispod prozora, ako tamo nije radni stol, možete iskoristiti za klupu s tapeciranim sjedištem, a ona će biti super kutak za druženje, igranje i čitanje. Ujedno će prostor ispod sjedišta moći biti sanduk za pohranu stvari. Dodatni skladišni prostor možete dobiti ormarićima iznad kreveta, ulaznih vrata ili primjerice iznad radnog stola. Birajte krevet koji ispod krije ladice ili spremište, idealna mjesta za ostavljanje sportske opreme te odjeće koju dijete često ne nosi ili trenutno nije sezona za nju', kaže Mikulec.

Manjak kvadrata ne mora biti ograničavajući faktor, već poticaj na kreativnost i unošenje detalja, mišljenja je ona.

Dakako, u sve to - od odabira namještaja do sitnica - uključite dijete te pritom vodite računa o njegovim interesima i hobijima.

'Zidove ukrasite tapetama ili obojite u boje koje se djetetu sviđaju, uokvirite i njemu drage i bitne fotografije obitelji i s putovanja. Ili, primjerice, izložite majice sportskih idola. Isto tako, zidovi su mjesto za diplome i crteže, što će biti dodatna motivacija djeci za dopunske aktivnosti i učenje te želju da borave u svojoj sobi, bilo u igranju, učenju ili druženju s prijateljima. Ono što će sobu svakako učiniti takvom da je dijete smatra svojim malim utočištem jesu igračke i igre koje voli. Primjerice, penjalice na zidu, pikado, ljestve…', savjetuje dizajnerica.