KORISNE IDEJE

Mirjana Mikulec savjetuje kako udahnuti novi look najvažnijem prostoru u domu

08.09.2018 u 22:56

Bionic
Reading

Dobro isplaniran i funkcionalan dnevni boravak središnji je dio svakog doma kojem se treba posvetiti velika pozornost prilikom uređenja. Uoči sajma InDizajn - festival modernog doma, koji će od 13. do 16. rujna održati treću godinu zaredom u Areni Zagreb, u organizaciji Mirjane Mikulec, naša poznata dizajnerica dala je za tportal nekoliko korisnih ideja za preuređenje dnevnog boravka

Dnevni boravci su prostorije u kojima u svojem domu provodimo najviše vremena, a to su mjesta opuštanja i zabave s ukućanima i gostima. Radi se o prostorima koji su osmišljeni za slobodne trenutke i uživanje s nama dragim ljudima, stoga je bitno da se osjećaju ugodno i opušteno. Ako ste u potrazi za idejama za preuređenje, dizajnerica Mirjana Mikulec dala je nekoliko konkretnih savjeta uz pomoć kojih će vaš dnevni boravak zablistati novim sjajem.

Kako postići sklad boja u dnevnom boravku, kako ne pretjerati s nijansama? Koliko boja je idealno?

Idealno je prije bilo kakve kupovine ili radova odrediti do tri skladne boje koje će dominirati prostorom, s time da bi jedna od njih trebala biti neutralna (npr. siva, bež, bijela…), a preostale dvije mogu biti intenzivne, primjerice žuta i plava. Važno je da se unaprijed zadane palete pridržavate prilikom odabira komada namještaja i detalja. Tako ćete izbjeći kupovinu stvari koje ne odgovaraju stilu ili paleti boja te, napokon, postići skladan i oku ugodan izgled.

Koji su aktualni trendovi prilikom uređenja dnevnog boravka? Što najviše traže vaši klijenti?

Mislim da su se pariški stil i eklektika definitivno nametnuli kao najpopularniji stilovi uređenja općenito, pa tako i dnevnih boravaka. Zidne 'štukature', tapete, baršunasti komadi namještaja, pastelne nježne boje u kombinaciji s pokojim dizajnerskim klasikom ili pak tradicionalnim elementima… Sve to vrlo su popularni i traženi elementi koji su polako istisnuli ona tipično skandinavska obilježja interijera.

Koje su najčešće pogreške prilikom uređenja dnevnog boravka?

Loša organizacija prostora i odabir neadekvatnih komada namještaja. Gotovo u svakoj prostoriji može se napraviti drugačiji raspored elemenata - možda nije nužno bolji, ali može uvelike promijeniti izgled prostorije. A preveliki komadi namještaja vrlo su očita greška koju svejedno mnogi i danas čine.

  • +9
Ideje Mirjane Mikulec za uređenje dnevnog boravka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Kako urediti maleni boravak kako bi izgledao veći?

Važno je prilikom odabira komada namještaja i palete boja te materijala imati na umu dimenzije prostora kojim raspolažemo. To znači da je krupne, masivne komade namještaja bolje ostaviti za velike prostore, a paleta boja bi trebala biti svijetla i prozračna. Ako želite, jedan zid možete obojiti u neku odvažnu boju ili oblijepiti zanimljivom tapetom. Važno je da upečatljive boje i uzorke izbjegavate i radije zamijenite onim nježnim, decentnim. Što se tiče odabira namještaja, svakako vodite računa o tome da komadi budu jednostavnijih linija i manjih dimenzija. Tako primjerice, umjesto jedne garniture radije odaberite dvosjed, fotelju i tabure, a pri ruci neka vam bude i koja sklopiva stolica kada vam zatreba mjesto više - dobit ćete jednak broj sjedećih mjesta, a prostor će djelovati ljepše, skladnije i organiziranije.

O čemu treba voditi računa prilikom uređenja dnevnog boravka?

Dobro je prije bilo kakvih radova ili kupovine imati jasnu sliku o tome kako želite da prostor izgleda. Potražite inspiraciju u časopisima ili na društvenim mrežama, odredite koje boje i materijale želite, kao i što vam točno treba. Pritom morate na umu imati veličinu prostora, odnosno njegove mane i prednosti, kako bi se iz prostorije izvukao maksimum.

  • +5
Mirjana Mikulec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako postići ugodnu atmosferu u dnevnom boravku? Koja je uloga zelenila u domu?

Ugodna atmosfera u prostoru najčešće ovisi o vama samima - kada prostor odiše vašim karakterom, kada se iz prostora već na prvu da iščitati nešto o vama, to je ugodan prostor, ne samo za vas, već i za sve one koji će ga posjetiti. To ćete postići mnoštvom slika ili vama dragih fotografija, zatim suvenira i sitnica s putovanja, mirisnim svijećama, ambijentalnom rasvjetom, ali i zelenilom. Biljke svaki prostor čine ugodnijim i prirodnijim pa ih je poželjno postaviti na nekoliko mjesta u domu, gdje će njihova ljepota doći do izražaja.

Zašto je rasvjeta bitna? Dajemo li dovoljno pozornosti rasvjeti prilikom uređenja dnevnog boravka?

Bez dobre rasvjete nema ni dobrog interijera. Ne samo da ona prostor čini osvjetljenijim i time ugodnijim, već stvara atmosferu, pogotovo kada govorimo o dekorativnoj, ambijentalnoj rasvjeti. Zato osobno uvijek volim vidjeti zanimljivu visilicu u dnevnom boravku ili iznad blagovaonskog stola. Dobrodošle su i stolne lampe ili pak podne, osobito ako ih smjestite uz trosjed ili kod kutka za čitanje.

Koji detalji djeluju luksuzno, a nisu skupi, pomoću kojih možemo osvježiti dnevni boravak?

Najbolje je odabrati detalje od plemenitih materijala ili njihove imitacije, na primjer odlično će izgledati zlatna, srebrna ili bakrena vaza, izduženi elegantni svijećnjaci i neko zanimljivo ulje na platnu koje možete i sami naslikati ili pak neko veliko ogledalo klasičnih, starinskih linija.

Koju veličinu tepiha treba birati i kakvi su sad tepisi in?

Tepih bi gotovo uvijek trebao biti nešto duži od dužine trosjeda, ako je riječ o dnevnom boravku. Popularni su vuneni modeli, razni grafički uzorci koji lako podignu i najjednostavnije uređen dnevni boravak, ali i meki baršunasti tepisi. Važno je samo da odabir modela bude prilagođen stilu uređenja.

  • +10
Mirjana Mikulec Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Koji su to vječni komadi namještaja u koje se isplati investirati, a na što ne treba trošiti previše novca?

Sve ono što želite da potraje svakako vrijedi koju kunu više, a blagovaonski stol, fotelja, trosjed, tepih i rasvjeta možda su najbolji primjeri. Ujedno, to su krupni komadi koji uvelike utječu na dojam i izgled prostora pa definitivno u njih vrijedi uložiti. Jeftinije možete proći primjerice odabirom detalja - oni jesu važni i općenito im se pridaje premalo pozornosti, ali možete ih naći po sasvim prihvatljivim cijenama. Zasebna kategorija stvari u koje vrijedi investirati su i dizajnerski klasici koji će 'preživjeti' bilo koji stil, bilo kakav prostor, pa čak i bilo koje vrijeme. Mnogi od njih izgledaju jednako atraktivno danas, kao što su i prije više od 50 godina.

Kakvi su stolići sad najtraženiji i kakvi materijali prevladavaju?

Vrlo su popularni stolići koji dolaze u dva do tri skladna komada, takozvani nesting tables, a trend koji je zaživio upravo na stolićima je mramor u svim mogućim bojama i varijantama. Poželjno je da imaju duge i tanke noge, ne samo zbog trendova, već i zbog toga što djeluju prozračnije te neće zagušiti prostoriju čak i ako odaberete neke veće modele stolića. Ovo je osobito korisno u manjim prostorima, gdje je važno izbjegavati prevelike komade.

Je li konačno prestala dominacija bijelog namještaja?

Čini se da napokon jest, a mislim da su ga dolaskom novih stilova na scenu istisnule neke druge boje, poput sive i pastelnih boja, no bijeli komadi i dalje mogu izgledati odlično u interijerima, oni su ipak svojevrsni klasik kojim je teško pogriješiti. Svestran je i prilagodljiv.