ZVIJEZDA INTERIJERA

Ova biljka najljepši je ukras svakog doma, a da stvar bude bolja - nije nimalo zahtjevna

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 04.09.2018 14:13
  • Objavljeno 04.09.2018 u 14:13
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Monstera, efektna biljka velikih zelenih listova novi je hit u uređenju interijera, a zahvaljujući svojem izgledu svi je žele u svojim domovima

Monstera je biljka penjačica koja uspijeva u toplim i vlažnim područjima, osobito u kišnim šumama Srednje i Južne Amerike gdje može narasti i do deset metara u visinu, a za potporu koristi okolna stabla uz koja se penje.

Monstera je osobito korisna u zimskim mjesecima kad se prostori griju, jer donosi potrebnu vlažnosti isušenom zraku.

Punog naziva 'Monstera deliciosa', ova biljka prepoznatljivo oblikovanih listova unijet će poseban šarm u svaki dom, a sjajna je stvar što nije zahtjevna za održavanje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odgovara joj sobna temperatura od 18 do 22 Celzijusa te vlažna i topla zemlja. Od ožujka do kolovoza svakih 14 dana treba u zemlju dodavati gnojivo, a listove je dobro povremeno oprati kako bi biljka mogla disati. Po potrebi je presadite i pri tome pripazite da se ne ošteti njezin korijen.

  • +8
  • +5

Biljka monstera

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U posljednje vrijeme ova je zanimljiva biljka raskošnih, rascjepljenih listova postala veliki hit u uređenju interijera, a uklapa se u svaki prostor.

Osim kao žive biljke, monstera se može naći i na uzorcima namještaja, tapeta ili tepiha, ali i vrlo kao efektan ukrasni detalj. Često se pojavljuje u kombinaciji s nježnom ružičastom ili pak s bijelom ili crnom.

Ipak, oprez! Roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca trebaju moraju dobro pripaziti jer je ova biljka otrovna, ne samo za mačke i pse, nego čak i za ljude.

Stoga im se savjetuje da umjesto prave monstere nabave umjetnu biljku ili listove koji djeluju iznimno dekorativno, a bez da su stalno u strahu za djecu ili kućne ljubimce.

  • +1

Sobne biljke

Izvor: Profimedia / Autor: profimedia

Inače, u istraživanju NASE monstera se pokazala kao vrlo efikasna u apsorpciji molekula formaldehida i drugih otrova.

  • +6
  • +3

Izdržljive sobne biljke

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ukoliko ne znate kako biste ukrasili dom, možda pronađete ideje u našoj fotogaleriji.