JEDNOSTAVAN RECEPT

Mini pite s gljivama i korom od lisnatog tijesta

04.05.2016 u 13:04

Bionic
Reading

Lisnato tijesto u tren oka možete pretvoriti u ukusne i efektne mini pite punjene različitim vrstama gljiva i svježim začinskim biljem, kojima ćete oduševiti ukućane i goste

Potrebni sastojci (za četiri osobe)

2 žlice maslaca
2 žlice maslinova ulja
velika glavica luka
700 g gljiva (lisičarke, šampinjoni, shiitake...)
2 češnja češnjaka
25 g glatkog brašna
nekoliko grančica svježeg timijana
200 ml povrtnog temeljca
100 ml slatkog vrhnja
50 ml bijelog vina
250 g lisnatog tijesta (odmrznutog)
žumanjak
sol
mljeveni crni papar

Priprema

Gljive očistite, operite i narežite na manje komade.

Zagrijte maslac i ulje u velikoj tavi i dodajte sitno nasjeckani luk. Pržite dok ne postane zlatne boje pa dodajte nasjeckani češnjak i pripremljene gljive. Pirjajte dok tekućina ne ispari, odnosno sve dok gljive ne budu gotove. Umiješajte brašno, promiješajte, ulijte temeljac, vrhnje i vino. Kuhajte na laganoj vatri da se zgusne, posolite, dodajte papar i timijan. Gotov nadjev ostavite 10 minuta da se hladi.

Podijelite nadjev u četiri mala kalupa (za male pite, nabujke ili šalice).

Tijesto lagano razvaljajte i izrežite četiri kruga tako da budu veći od promjera posude za pite (1 - 2 cm). Stavite tijesto preko nadjeva i pritisnite rubove pa premažite razmućenim jajetom. Na nekoliko mjesta izrežite nožem otvore (ili u sredini) kroz koje će izlaziti para.

Pecite pite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne dobiju zlatnu boju. Gotove pite ostavite da se hlade 10 minuta, a zatim ih poslužite.

Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr