DR. KOVACH U RATNOJ PRIČI

Michael Douglas i Goran Visnjić uskoro snimaju u Banja Luci?

26.10.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Stiže li Hollywood uskoro u Banja Luku? Tamošnji filmaši najavljuju ambicioznu produkciju i zvučna glumačka imena – uz malu rezervu, jer čini se da nitko od njih svoje sudjelovanje još nije potvrdio

'Tajne srca' ime je novog filma koji će još jednom međunarodnoj publici pokušati ispričati intimnu priču iz rata u Bosni i Hercegovini. Nakon Angeline Jolie, čiji film 'U zemlji krvi i meda' premijeru očekuje 23. prosinca, još jedno veliko ime Hollywooda okušat će se u priči koja dolazi iz balkanske ratne zone: Michael Douglas snimat će u veljači u Banjoj Luci. Ili barem tako tvrde producenti filma.

Jolie je sama napisala scenarij, no priču za 'Tajne srca' inicirali su domaći producenti. Riječ je o istinitu događaju iz proljeća 1992. kada je u banjalučkoj bolnici zbog nedostatka kisika preminulo 12 beba. Banjalučki filmaš Borivoje Jevđenić o tom je događaju snimio dokumentarni film, a lokalni filmski producenti napisali su scenarij o istom događaju i potrudili se da priča stigne do Hollywooda. Scenarij se najprije zvao 'Tajna 12 beba' i zaintrigirao je američke filmske poduzetnike, koji su ga ubacili u svoju mašineriju. Dvije godine kasnije, sprema se snimanje priče koja će biti ispričana u potpunosti na engleskom. Glavna zvijezda je šezdesetsedmogodišnji legendarni glumac, koji se nedavno iznova našao u središtu zanimanja javnosti nastavkom filma Wall Street.

'Mi se u ovom filmu bavimo univerzalnim ljudskim, govori jedan od banjalučkih producenata, govori za BlicŽarko Malinović, jedan od producenata filma. 'Želja nam je da film bude dio svjetske kulturne baštine, a ne da bude promatran u kontekstu politike.'

Međutim, film očito neće biti pošteđen kontroverze, jer Dnevni Avaz o snimanju već izvještava s prisutnom skepsom, navodeći da su, prema scenariju, za smrt beba odgovorne jedinice NATO-a, koje su onemogućile dopremanje kisika. Također, za razliku od banjalučkih medija koji snimanje prikazuju kao gotovu stvar, Dnevni Avaz puno je oprezniji: po njihovu mišljenju, glumačke zvijezde 'iskazale su interes' za nastup u ovom filmu.

Autori filma odlučno odbacuju prigovore o propagandnoj dimenziji filma, tvrdeći kako je riječ o 'suptilnoj priči' o odnosu troje ljudi koji su bili povezani s tragedijom. 'To je priča o praštanju,' ističe redatelj Miodrag Džakula, čovjek kojeg predstavljaju kao 'scenarista, redatelja, glumca i slikara' iz Los Angelesa, koji je i sam porijeklom iz Banja Luke. Za sobom ima nekoliko manjih uloga i nema nekih zapaženih filmskih radova.

Producenti najavljuju da je blizu prihvaćanja uloge i španjolska diva Paz Vega 'i mnoge druge holivudske zvijezde'. Uz scene koje se snimaju u Banja Luci, producenti najavljuju veći dio snimanja koji planiraju u Americi. Koliko su čvrsta uporišta ove produkcije i hoće li se, nakon Richarda Gerea i Angeline Jolie, i Michael Douglas okušati u priči o ratu i BiH, uskoro će biti jasnije.

U očekivanju potvrda ili opovrgavanja, izvjesno je da je Goranu Višnjiću dobro krenulo, jer dobio je ulogu u holivudskoj verziji svjetskog bestselera Stiega Larssona 'Djevojka s tetoviranim zmajem' što će, bez sumnje, učvrstiti njegov sve bolji status u filmskom svijetu.