NASLJEDNIK GULLWINGA

Mercedes bacio karte na stol – pokazao brutalni SLS AMG

13.03.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Nakon mjeseci testiranja Mercedes je i službeno objavio podatke i fotografije, doduše zamaskiranog SLS AMG modela, nasljednika legendarnog 300 SL Gullwinga

Po mišljenju mnogih, 300 SL Gullwing bio je prvi ikada proizvedeni superautomobil, a s novim SLS AMG-om Mercedes se planira samostalno upustiti u superautomobilske vode. Naime, SLS AMG-a, koji će naslijediti SLR McLarena, potpuno je razvila stuttgartska kompanija te označava razilaženje s britanskim majstorima izrade šasije.

SLS AMG će imati aluminijsku karoseriju te u vrhu snižavanja mase - aluminijsku šasiju. U Mercedesu tvrde da bi očekivana ukupna masa automobila trebala iznositi 1.620 kilograma.

Pod poklopcem Mercedesovog supersportaša naći će se dobro nam poznati AMG-ov atmosferski 6.2-litreni V8, smješten sprijeda, koji razvija 571 KS pri 6.800 okretaja u minuti i 650 Nm okretnog momenta pri 4.750 okretaja u minuti. Ovo daje specifični omjer mase od 2,84 kilograma po konjskoj snazi što bi SLS AMG-u trebalo osigurati izuzetne vozne osobine.

U Mercedesu tvrde da automobil s mjesta do 100 km/h ubrzava za 3,8 sekundi, a s lakoćom će postići maksimalnu brzinu od 315 km/h. Prosječna potrošnja bi pritom trebala iznositi oko 13 litara goriva na stotinu kilometara.

U svrhu bolje uravnoteženosti i raspodjele mase mjenjačka kutija smještena je straga. Riječ je o novom sedmerobrzinskom automatiziranom mjenjaču s dvostrukom spojkom koji je AMG razvio specijalno za SLS. Kao i kod ostalih AMG-ovih žestokih modela, vozač će moći izabrati između nekoliko različitih postavki reakcija upravljačkog sklopa. U slučaju SLS AMG-a riječ je o četiri postavke koje graniče od 'komfornog režima' do 'ekstremno sportskog'. Tu je i funkcija RACESTART za olakšano 'katapultiranje' pri startu.

Za unaprijeđene vozne osobine pobrinut će se i mehanička blokada diferencijala, integrirana u mjenjački sklop. Budući da brzi automobil mora biti u stanju još brže se zaustaviti, u Mercedesu su odlučili opremiti SLS AMG kompozitnim kočnicama, dok će u ponudi, uz nadoplatu, biti i keramičke kočnice. Automobil će se voziti na 19-colnim felgama omotanim gumama dimenzija 265/35 R 19 sprijeda te 295/30 R 20 straga.

Mercedes je najavio da će SLS AMG biti završen do konca godine te da se početak prodaje može očekivati već u proljeće 2010. Tko zna, uz malo sreće možda ga prvi put ugledamo već na jesenskom salonu automobila u Frankfurtu.