KAD SRCE PUKNE OD BOLI

Mentalni stres može 'slomiti' žensko srce

25.04.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Mentalni stres doslovce može slomiti žensko srce, tvrde američki znanstvenici čije istraživanje upućuje na to da će žene izložene stresu vjerojatnije i češće patiti od koronarnih problema nego muškarci

Novo istraživanje objašnjava zašto žene imaju veću vjerojatnost da obole od koronarnih simptoma nakon emocionalnog šoka poput gubitka supružnika, piše Mail Online.

I na protok krvi kroz srce utvrdila je kako se kod žena, za razliku od muškarca, povećaju promjene prilikom stresa. Protok krvi, tlak i otkucaji srca mjereni su kod 17 zdravih muškaraca i žena. Pod stresom je kod svih zabilježeno povećanje otkucaja srca i krvnog tlaka, bez obzira na spol. Međutim, dok su muškarci pokazali povećanje srčanog protoka krvi pod stresom, kod žena nije uočena takva promjena.

'Upravo je ova razlika potencijalni uzrok srčanih problema kod žena pod stresom', kazao je voditelj istraživanja dr. Chester Ray s Medicinskog fakulteta sveučilišta Penn State. Rezultati su iznenadili i njegov tim budući da su prethodne studije pokazale da muškarci imaju znatno manji protok krvi kroz srce nego žene za vrijeme fizičkog stresa, ali mogu objasniti zašto žene češće pate od srčanih problema nakon stresnog događaja, poput gubitka supružnika.

'Smanjenje stresa važno je za svakoga, bez obzira na spol, ali ova studija ukazuje na to kako stres utječe na srce žena budući da ih potencijalno stavlja u veći rizik od koronarnih problema.'