BAZZAR.HR

Menstrualne čašice - jeftina i zdrava alternativa tamponima

30.10.2017 u 12:18

Bionic
Reading

Iako su već godinama poznate, menstrualne čašice tek su nedavno postale popularne i među hrvatskim ženama. Za one koji ne znaju, riječ je o alternativi tamponima, no ako pitate žene koje ih koriste, vrlo brzo će tamponi postati alternativa

Menstrualne čašice nisu novost na tržištu, dapače prva je patentirana još 1937. godine, no svoju popularnost postigle su unatrag nekoliko godina u svijetu, a tek nedavno i u Hrvatskoj. Osnovna razlika između tampona, s kojima dijele to da se umeću u vaginu, i uložaka je ta da čašica menstrualnu krv skuplja, a ne apsorbira.

Izrađene su od silikona, vrlo postojanog i savitljivog materijala koji ne izaziva alergije, što ga čini idealnim za umetanje u vaginu. Prednost nad tamponima i ulošcima je upravo u skupljanju, a ne apsorpciji krvi, što joj omogućuje da primi veću količinu bez bojazni da će doći do curenja.

Druga prednost, koju kao najvažniju navode mnoge žene, činjenica je da je istu čašicu dovoljno isprazniti dva puta dnevno. Budući da može primiti dva do tri puta više krvi od tampona, čak i prilikom vrlo jakih menstruacija dovoljno ju je isprazniti svakih pet do osam sati. Čašicu je dovoljno isprazniti, oprati blagim sapunom (antialergijskim) i može se ponovo koristiti. Time dolazimo i do treće prednosti, a to je ona financijska. Jednom kad se čašica kupi moguće ju je koristiti gotovo neograničeno, tako da se može zaboraviti na mjesečne troškove kupovine tampona ili uložaka.

Iako vlada mišljenje da se s čašicom ne može živjeti aktivan život kao s npr. tamponima, svjedočenja žena govore suprotno. Čašica, jednom kada je na mjestu, niti se ne osjeti, ne postoji opasnost da će ispasti, proliti se ili izazvati neku sličnu nesreću, a korisnice govore da se bez problema mogu baviti i vrlo intenzivnim aktivnostima kao što su biciklizam, plivanje ili joga.

Čašice se ne razlikuju ovisno o jačini menstruacija, a jedino na što se treba paziti prilikom kupovine su dvije veličine - jedna za žene koje nisu rodile i one mlađe od 30 te druga za ostale.

Jedini 'nedostatak' čašice je mijenjanje i pranje, što većina žena ipak želi obaviti u intimi doma ili na čistom, higijenskom mjestu, na kojem ih neće smetati druge osobe, ali budući da većina mora isprazniti čašicu svakih osam do 12 sati, to ne bi smjelo predstavljati problem.

Menstrualne čašice možete naručiti ovdje.