PRAVI ELIKSIR

Među najzdravijim je voćem na svijetu - jedete li ga uopće?

Bionic
Reading

Nar uživa važnost u prehrani već nekoliko tisuća godina, a bio je simbol nade i obilja u mnogim kulturama. Pronađen je u egipatskim piramidama, Babilonci su ga davali svojim vojnicima prije borbe, a Perzijanci su ga uključili u ceremoniju vjenčanja kako bi simbolizirao lijepu i perspektivnu budućnost

Nar se ubraja među najzdravije voće na svijetu. Njegov nutritivni sastav teško se može usporediti s drugom hranom. Brojna istraživanja pokazuju da ima nezamjenjiv benefit za organizam jer može smanjiti rizik od obolijevanja od mnogih bolesti.

Plod nara raste do veličine u promjeru 5 – 12 cm, crvene je boje, okruglog oblika i izgledom podsjeća na jabuku. Kora je debela i nejestiva, no unutrašnjosti krije stotine jestivih sjemenki koje se mogu jesti sirove ili se procesirati. Sjemenke su dosta slatke, pa jedna šalica sjemenki nara sadrži 24 g šećera i 144 kalorije

Osim vitamin C i K, folata, vlakana, kalija, u naru možemo pronaći dva jedinstvena spoja kojima se i pripisuje većina blagotvornih učinaka na zdravlje. Jedan spoj je punikalagin koji je izrazito jak antioksidans koji je pronađen u soku i kori nara.

Toliko je snažan antioksidans da je pronađeno da mu je antioksidativna aktivnost 3 puta veća u odnosu na crveno vino ili zeleni čaj. Drugi spoj je punična kiselina, poznata i kao kiselina sjemenki nara, a prema kemijskoj strukturi je vrsta konjugirane linolne kiseline.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima ima antiupalna svojstva (npr. smanjuje upalne aktivnosti u probavnom traktu, svakodnevno ispijanje 240 ml soka od nara kroz 12 tjedana snižava CRP – upalne markere i interleukin-6), a laboratorijska istraživanja pokazuju da ekstrakt nara usporava reprodukciju stanica karcinoma, te da čak može uzrokovati apoptozu stanica karcinoma, te se pokazao učinkovit na stanicama karcinoma prostate i raka dojke.

U ayurvedi dodatno se sok nara upotrebljava se za obnovu krvi, dok se kora sušenog nara upotrebljava kao prah koji značajno smanjuje upalu u crijevima. Ipak da bi plod nara imao dobrobiti na sluznice i djelovao protuupalno treba biti zreo i slatkog okusa.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.

Zanimljivo je da konzumacija 150 ml soka nara dnevno kroz dva tjedna pokazuje značajnu redukciju krvnog tlaka. Kod srčanih oboljenja najveći značaj ima punična kiselina koja djeluje na nekoliko razina i prevenira oštećenja. U istraživanju kod 51 osobe s visokim kolesterolom i trigliceridima, 800 mg punične kiseline na dan kroz 4 tjedna pokazuju značajno snižavanje triglicerida i poboljšanje omjera trigliceridi: HDL.

Najzahtjevniji dio kod jedenja nara je njegovo guljenje. Predlažemo da ogulite veću količinu nara, pohranite u hladnjak i jedete kroz 2-3 dana.

Jesen je pravo doba kada se dobrobiti ove namirnice mogu iskoristiti i obnoviti naša crijeva!