ZDRAVLJE SRCA

Maslac je ipak zdraviji od margarina?

06.02.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Iako su nas godinama učili da umjesto maslaca koristimo margarin, nova studija kaže da je margarin opasniji za zdravlje bez obzira na to što sadrži biljne masnoće

U proteklih 50 godina govorilo se da treba smanjiti unos zasićenih životinjskih masti i jesti više masti biljnog podrijetla koje se nalaze u margarinu

Sada pak znanstvenici u SAD-u tvrde da su novom analizom studija provedenih između 1966. i 1973. otkrili da neki od podataka nisu točno analizirani jer su bili zametnuti.

Odabrali su studiju u Sydneyju s 458 muškaraca u dobi od 30 do 59 godina, a svi su imali srčani udar ili su patili od angine. Znanstvenici su odabrali upravo tu studiju jer je jedina koja je pratila utjecaj povećanja potrošnje omega-6 nezasićenih masnih kiselina

Polovici anketiranih muškaraca savjetovano je da smanje potrošnju proizvoda sa životinjskim masnoćama te ih zamijene uljem šafranike (slično suncokretovom ulju) i margarinom umjesto maslaca.

Rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal pokazali su da oni koji su jeli više tih proizvoda imaju gotovo dvaput veću vjerojatnost da obole i umru od srčanih bolesti.

Omega-6 se nalazi u biljnim uljima kojih ima u suncokretu, soji ili šafranu te u margarinu koji se izrađuje od tih ulja. Kada jednom uđe u tijelo, pretvara se u arahidonske masne kiseline koje mogu izazvati oslobađanje drugih kemikalija i dovode do upale uzrokujući niz kroničnih bolesti poput problema sa srcem.

Profesor Tom Sanders s Kraljevskog sveučilišta u Londonu rekao je za Daily Mail da se ipak ne bi trebalo strogo držati savjeta iz ove studije jer neke novije tvrde suprotno.