ZA IZRAŽAJNE OČI

Maskara - tajno oružje za zavodljiv pogled

21.01.2010 u 09:26

Bionic
Reading

Maskara je, pokazale su mnoge ankete, jedan od najomiljenijih kozmetičkih proizvoda, no znaš li da je nastala još davne 1915.

Te se godine pojavila prva kremasta maskara u tubici s posebno pakiranom četkicom, svojevrsna preteča današnje maskare koja se miješala s vodom pomoću četkice. Već 1939. godine nastala je prva vodootporna maskara, a 1958. zapisana je kao godina prvog pojavljivanja maskare kakvu danas poznajemo.

Lijepo definirane trepavice koje naglašavaju pogled nikad nisu out, pa ne čudi to da se maskara može naći u kozmetičkim torbicama i onih cura koje ne žele previše šminke na svome licu.

Zbog maskare oči izgledaju veće, a izražajne oči učinkovitije šalju zavodničke signale.

IZBOR MASKARE

Danas se na tržištu nalazi velik broj tipova maskara s efektima poput onih za volumen, vizualno produljenje, šljokičastih, vodootpornih, u boji, maskara za njegu trepavica i sl., pa je ponekad vrlo teško odabrati onu pravu.

Ako želiš izbjeći metalni uvijač trepavica, potraži maskare koje imaju i formulu za uvijanje trepavica. 

Lijepo definirane trepavice koje naglašavaju pogled nikad nisu out 

Ukoliko ti pak tvoje trepavice izgledaju nekako 'siromašno', odnosno rijetke su i kratke, trebala bi odabrati maskare za volumen ili one koje stvaraju efekt umjetnih trepavica.

Imaj na umu da je vodootpornu maskaru teže skinuti, za što će ti trebati posebno sredstvo za uklanjanje, a ukoliko nosiš kontaktne leće, odluči se baš za nju jer je ipak manja vjerojatnost da će se preko dana razmrljati.

Boju maskare izaberi prema vlastitoj želji jer je sve dopušteno, a za dnevni look se možeš poigrati zelenim, plavim i ljubičastim nijansama koje će dodatno naglasiti prirodnu ljepotu očiju. Indigo plava i zelena maskara izrazito lijepo izgledaju na smeđim očima, a plavima će pristajati ljubičasta. Tamnosiva će dobro izgledati na zelenim i plavim očima.

SAVJETI ZA NANOŠENJE

Mnogi su uvjereni da je nanošenje maskare vrlo jednostavno, no ukoliko trepavice nisu ravnomjerno namazane, nastaju grudice, što izgleda neuredno.

Uvijač za trepavice je također koristan prije nanošenja maskare, ali puno cura ga izbjegava jer misle da uništava trepavice. No ukoliko se njime naučiš ispravno služiti, nema opasnosti. Nakon što ga otvoriš, stavi ga na gornje trepavice, polako zatvori te drži tako 15-ak sekundi i nemoj prejako stiskati.

Iako se mi cure često znamo zanijeti pa ne štedimo u količini maskare, vizažisti naglašavaju da tu treba biti oprezan jer su dva sloja maskare sasvim dovoljna za izražajan pogled. Nakon što se prvi sloj maskare dobro osuši, nanesi i drugi jer tako ćeš spriječiti nastanak grudica. Ako slučajno staviš malo maskare na kapak ili ispod očiju, obriši je štapićem za uklanjanje šminke ili komadićem vate.

Pripazi s nanošenjem maskare na donje trepavice i pritom budi štedljiva, a prethodno stavi malo pudera u prahu ispod oka da bi spriječila razmazivanje i ružni 'panda efekt'.

Četkicu stare maskare možeš iskoristiti za uklanjanje eventualnih grudica, raščešljavanje slijepljenih trepavica, čak i uređivanje obrva.
Maskara nakon otvaranja ima rok trajanja četiri mjeseca, nakon čega je treba obavezno baciti zbog bakterija koje su ušle u nju, zraka koji je počeo isušivati sadržaj i grudica koje su se stvorile procesom umakanja.