VAŽNA JE UMJERENOST

Mali grijesi žene čine sretnima

07.06.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Ako na vrijeme prestanete grickati čokoladu ili odolite skupoj haljini, možete biti ponosni na sebe, ali ako si uskraćujete baš svaki mali užitak, postat ćete nesretni i nezadovoljni

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da su puno zadovoljnije one žene koje si dopuštaju manja zadovoljstva, za razliku od onih koje se u svemu suzdržavaju.

Znanstvenici tvrde da su ljudi koji imaju jaku samokontrolu i uskraćuju si primjerice komadić čokolade manje zadovoljni sobom i da vrijedi dobri stari savjet o umjerenosti.

'Sada postoje znanstveni dokazi da uskraćivanje zapravo izaziva ljutnju', rekao je znanstvenik Jack Lewis i naglasio da za skoro sve vrijedi pravilo umjerenosti. Male stvari mogu nas posebno razveseliti ako smo imali loš dan.

Istraživanje s dvije tisuće žena pokazalo je da gotovo 90 posto popušta i prekrši vlastita pravila s vremena na vrijeme, a čak 60 posto žena prijeđe preko svojih riječi i pojede nešto slatko svaki dan.

Među ženama koje si priušte mala zadovoljstva svaki dan većina osjeća grižnju savjesti i po nekoliko sati poslije. Doktor Lewis smatra da žene jednostavno moraju naučiti uživati u stvarima koje ih vesele, a da poslije ne budu razočarane i ljute na same sebe.