TKO BI REKAO?

Mačke ipak razumiju zakone fizike

08.02.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Japanski znanstvenici sa Sveučilišta u Kyotu u časopisu 'Springer's journal Animal Cognition' objavili su rezultate svog istraživanja koji ukazuju da mačke razumiju osnove fizike , te stvari poput uzroka i posljedica

Iako se to po njihovom ponašanju ne bi dalo zaključiti, čini se kako mačke ipak razumiju uzrok i posljedicu, te neke osnove fizike. Kombinacija tog razumijevanja s njihovim nevjerojatnim sluhom mačkama služi kad predviđaju gdje se krije njihov plijen.

Saho Takagi i njegov tim na Sveučilištu u Kyotu napravili su istraživanje koje ukazuje da mačke na temelju sluha mogu pogoditi gdje se nalaze predmeti koje ne vide, te zaključiti kako doći do njih.

Znanstvenici su istraživanje napravili uz pomoć 30 mačaka pred kojima je protresena neprozirna posuda u kojoj se nalazio neki predmet ili nije. U jednom se slučaju čuo zvuk, u drugom nije. Nakon toga znanstvenici su okrenuli posudu i iz nje je nešto ispalo ili nije.

Mačke su duže proučavale one posude u kojima je bilo nečega što znači da razumiju kako njima nevidljive stvari koje se tresu u posudama proizvode zvuk. To razumijevanje mački omogućuje predvidjeti hoće li nešto ispasti iz posude koju same prevrnu ili ne.

Mačke su također duže proučavale i one posude koje se nisu poklapale s njihovim predviđanjima – posude iz kojih je ispao predmet, ali nisu stvarale zvuk.

'Mačke koriste razumijevanje logičkog uzročno-posljedičnog slijeda kad je u pitanju zvuk koji označava postojanje nečega što ne vide', rekao je Saho Takagi.

Znanstvenici također misle kako okolina utječe na mačju sposobnost izvlačenja informacija iz onog što čuju. Mačke su tu sposobnost vjerojatno razvile jer love na temelju zvuka, te često moraju odrediti udaljenost plijena koji ne vide.

Istraživanje još nije gotovo jer znanstvenike zanima na koji način mačka točno zamišlja što čuje i može li odrediti količinu i veličinu samo po zvuku.

YouTube Autor: YouTube