SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

Ma koliko se trudili, nemate travnjak iz snova? Možda je problem u ovome...

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 12.04.2018 14:49
  • Objavljeno 05.04.2018 u 08:57
Ma koliko se, trudili nemate travnjak iz snova? Evo što je potrebno za lijepu zelenu površinu

Ma koliko se, trudili nemate travnjak iz snova? Evo što je potrebno za lijepu zelenu površinu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Duga zima ostavila je traga i na travnjacima. Umjesto lijepe zelene boje, travnjak je žućkasto-smeđ i prorijeđen, a početak proljeća idealno je vrijeme da mu pružite zasluženi tretman i vratite mu stari sjaj. Evo nekoliko korisnih savjeta i trikova koji će vam pomoći uzgojiti lijep i bujan zeleni travnjak

Zbog niskih temperatura travnjak je postao mekan i izgubio originalnu zelenu boju, a zbog mnogobrojnih nametnika poput glisti, krtica i voluharica stvaraju se i sitne hrpice zemlje na površini. Veliki problem zbog kojeg travnjak ne izgleda zdravo je i sloj lišća koji se s vremenom nakupio na površini pa trava nema optimalne uvjete za razvoj. Kako biste udahnuli život svom travnjaku, potrebno je držati se nekoliko koraka.

Sijanje

Bez obzira planirate li tek posijati ili oživiti svoju beživotnu travu, uvijek započnite sijanjem. Travnjak se sije u jesen ili proljeće. Temperature ne smiju biti preniske, a vrijeme suho i bez vjetra, uz najavu vlažnog i kišovitog vremena. Posijanoj travi odgovara prilično vlage pa ćete se manje brinuti oko zalijevanja. Sjeme trave je vrlo lagano, već i jači povjetarac može ga otpuhati, pa je dobro nakon sjetve prekriti tlo tkaninom za zaštitu biljaka, čime ćete travi osigurati i bolju vlažnost neophodnu za klijanje.

Sjeme prije sjetve promiješajte s kompostom i pijeskom te podijelite na dva jednaka dijela. Sijte uzduž i poprijeko travnjaka zbog ravnomjernog rasporeda, a nakon sjetve grabljama lagano i ravnomjerno pokrijte sloj sjemena. Poslije toga površinu izvaljate ili utabajte daskama. Na taj način povezujemo sjeme s tlom da bi ono dobilo potrebnu vlagu za klijanje. Na kraju tlo natopite vodom i površinu zalijte što finijom vodenom maglicom kako voda ne bi isprala zemlju i izvukla sjeme na površinu. Narednih desetak dana zemlju stalno održavajte vlažnom.

Zubljanje i prozračivanje

Odumrle ostatke trave važno je svake sezone ukloniti s travnjaka jer su oni glavni razlog razvoja mnogih bolesti

Odumrle ostatke trave važno je svake sezone ukloniti s travnjaka jer su oni glavni razlog razvoja mnogih bolesti

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zubljanjem travnjaka pomoću grablji odstranjuju se sve vidljive nečistoće s površine, kao što su lišće i grančice, dok se prozračivanjem čiste odumrli ostaci lišća na samom tlu koje s vremenom stvara neprobojni sloj pa travnjak ne može 'disati'.

Prozračivanjem se ujedno potiče jači rast trave. Odumrle ostatke trave važno je svake sezone ukloniti s travnjaka jer su oni glavni razlog razvoja mnogih bolesti. I zato je važno dobro odraditi ovaj dio zadatka. Budite temeljiti i pozovite ostale ukućane u pomoć. Imate li kosilicu koja sakuplja travu u spremnik, otpalo lišće možete pokupiti i na taj način jer postoji šansa da ćete grabljama uništiti travu.

Čupanje trave

Kako bi trava mogla nesmetano rasti, potrebno je počupati sav suvišan korov jer on krade sve hranjive sastojke iz zemlje potrebne za razvoj trave. Korov je potrebno suzbijati cijele sezone rasta trave, a u tome vam mogu pomoći i herbicidi za suzbijanje korova.

Ukoliko se kojim slučajem u travnjaku pojavi biljka svračica, obavezno je iščupajte s korijenom te na to mjesto ponovno posijte travu i zalijte. Ovaj korov u vrlo kratkom roku može preplaviti cijeli travnjak, stoga je najbolje odmah reagirati kako sav vaš trud ne bi pao u vodu.

Košnja

Prva košnja vrši se na visini između 6 i 7 centimetara, a kasnije se visina postepeno smanjuje

Prva košnja vrši se na visini između 6 i 7 centimetara, a kasnije se visina postepeno smanjuje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije košnje potrebno je pripremiti kosilicu, a to znači namjestiti nož na odgovarajuću visinu i naoštriti ga. Prva košnja vrši se na visini između šest i sedam centimetara, a kasnije se visina postepeno smanjuje. Tijekom proljeća travnjak se u pravilu kosi dva puta tjedno, čega se mnogi ne pridržavaju, a razlog je taj što u proljeće ima optimalne uvjete za rast, pa je nužna i učestalija košnja. Redovitom košnjom trava će postepeno poprimiti idealnu visinu i boju.

Pazite da travu nikada ne kosite niže od četiri centimetra jer tako postaje osjetljivija na toplinu i isušivanje, što je posebno važno uzeti u obzir tijekom ljetnih mjeseci. Kada nastupe jake vrućine, nastojite postepeno povećavati visinu pokošene trave, kao i zadnjih nekoliko košnji u godini. Imajte u vidu to da travu ne smijete kositi po najvećoj vrućini te kada je mokra. Od kiše ili jutarnje rose teža je pa se savija i tada ju je teže ravnomjerno kositi.

Gnojenje

Prvo proljetno gnojenje obavlja se početkom proljeća primjenom namjenskih gnojiva za travnjake, a koja sadrže i mikroelemente. Gnojenje je zapravo hrana za travu i njome tlu osiguravamo hranjive tvari potrebne za pojačani rast i željenu tamnozelenu boju travnjaka.

Najbolje je koristiti gnojiva s kontroliranim otpuštanjem hranjiva, pri čemu biljka uzima onoliko hranjiva koliko joj je potrebno. Važno je pridržavati se koncentracija koje su navedene na svakom pakiranju gnojiva jer uzimanjem prevelike doze može doći do oštećenja travnjaka. Za prvo gnojenje odaberite gnojivo s većim udjelom dušika koji pojačava vegetativni rast, fosfora za poticanje rasta korijena i kalija koji povećava otpornost na bolesti.

Zalijevanje

Zalijevajte rano ujutro ili kasno uvečer

Zalijevajte rano ujutro ili kasno uvečer

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Travnjak je potrebno redovito održavati. Stručnjaci tvrde da ga je pametnije zalijevati jednom tjedno i dugo nego više puta po nekoliko minuta. Na taj način voda će bolje doprijeti do korijena i nahraniti travu. Osim toga, izrast će manje korova. No kada nastupe velike vrućine, potrebno je promijeniti brigu o travnjaku. Ako sami zalijevate travu ili imate prskalicu za vodu, važno je da zalijevate kraće i češće kako biste izbjegli pojavu lokvi ili otjecanja vode. Također, zalijevajte rano ujutro ili kasno uvečer kako ne bi došlo do spaljivanja travnjaka. No svaki travnjak bit će zadovoljan s dovoljno 'hrane', vode, njege... Ako ne znate gdje potražiti adekvatne proizvode, zavirite u našu galeriju.

  • +3

Uzgoj travnjaka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Pevec

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!