PRIPREMNA FAZA

Vrijeme je za uređenje vrta: Evo kako ga probuditi iz zimskog sna i vratiti mu sjaj

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 12.04.2018 14:49
  • Objavljeno 05.04.2018 u 08:56
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stigli su topliji dani, a s njima je započelo i buđenje prirode. Sve to automatski povlači za sobom i početak radova u vrtu, budući da nakon niskih temperaturi, snijega i ostaloga što nam zima nosi, treba napraviti dobru pripremu za nadolazeći period

Niske temperature, snijeg i led smrznuli su tlo, a dolazak toplijih dana mnoge je probudio iz 'zimskog sna'. U kratkom periodu potrebno je dobro razmisliti kako urediti svoj vrt, bez obzira radi li se o balkonskom ili dvorišnom vrtu. Zemlju treba pripremiti za sadnju, korov treba počupati, presaditi treba sobne biljke, sve to prihraniti, a na kraju i očistiti i 'istuširati'.

Kako bi u potpunosti bili sigurni da je pravo vrijeme za početak radova i sadnju, pričekajte da s nicanjem krene prvo korov. No, prije negoli i on krene sramežljivo izlaziti iz zemlje, istu 'prihranite' posipanjem organskog gnojiva. Važno je da ga ne ukopate, već da ga ostavite na površini. Na taj način će s vremenom, i procesom raspadanja, najbolje prodrijeti kroz dublje slojeve zemlje.

Redovitim okopavanjem i iskopavanjem na najprirodniji ćete mogući način držati korov podalje od posađenih biljaka. Sezonski korov iščupajte rukom, a korijenje odsjecite motikom ili ga zakopajte prije negoli se počne razmnožavati, dok trajni korov iskopajte vilama ili im režite stabljike na razini tla.

Ukoliko ne želite koristiti kemikalije, a niste ljubitelj niti ručnog čupanja korova, uvijek možete posaditi biljke koje štite zemlju, primjerice bršljan, koji će ga gušiti i spriječiti da sunce dopre do njega.

Veliku pažnju obratite i na invanzivne biljke, osobito one prepune alergena, i potrudite se uništiti ih. Na jadranskim otocima to su kanadska hudoljetnica, srebrnolisna pomoćnica, pajasen ili kiselo, no ona od koje najviše svi strahuju, osobito alergičari, ambrozija, koja svojim malim i neuglednim cvatovima može godišnje proizvesti gotovo šest tisuća plodova veličine nekoliko milimetara, i širi se nevjerojatnom brzinom.

Ne zaboravite niti na travnjak. Kako bi vam bio idealno ravan i zelen, potrebno je s njega očistiti sve što se tijekom zime zateklo na njemu - poput otpalog lišća i grančica. Pokosite višak i tamo gdje nedostaje, posijte novu travu. Dobro ga je i prozračiti, što se radi alatkama za aerifikaciju i to prije gnojidbe ili navodnjavanja - veće površine prolaze se posebnim valjcima sa šiljcima, koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 cm, dok se na manjim površinama to može postići i posebnim grabljama s noževima ili običnim vilama.

Sve grmove i ruže potrebno je prorijediti kako bi imale dovoljno prostora za rast, a smrznute grane odrezati. Ne smijemo zaboraviti niti na sobno bilje, koje na proljeće moramo presaditi. Zbog grijanja i suhog zraka tijekom zime, takvom će bilju itekako dobro doći da mu damo novu, svježu zemlju, dobro ga istuširamo i ostavimo bar neko vrijeme na svježem zrak, a dobro je staviti i tekuće gnojivo te ga redovito prihranjivati.

Kupite šarene sadnice, koje će vašem vrtu dati poseban šarm, i odredite raspored kako ćete ih posaditi. Posebno treba paziti na razliku između trajnica koje cvatu na ljeto ili na jesen. Za sadnju ne postoji točan datum, no važno je napomenuti da je ipak potrebno da prestanu mrazovi kako sadnja ne bi bila uzaludna.

I dok su za vrt idealne, primjerice, petunije, surfinije i ostale trajnice, na balkonu će se odlično uklopiti pelargonije i petunije, budući da imaju više cvjetova od lišća, ali i begonije, alije i gladiole. Cvijeće koje sadite u posude stavljajte u one koje su od prozirnih materijala, poput stakla ili plastike, kako bi sunčeva svjetlost pospješila rast.

Ukoliko imate povrtnjak, pripremite i njega, očistite prošlogodišnje gredice, počupajte iznikli korov i stare kulture, pa stavite kompost kako bi se zemlja prihranila. Za dobar kompost potrebno ga je često preokretati, odnosno prozračivati. Iako je možda rano za većinu sjetve, neke biljke ipak već možete posijati, poput poriluka, luka, celera, patlidžana i paprika.

Ako ste željni čim ranije započeti s vrtlarskom sezonom, a uz to imate, primjerice, u vrtu problema s krticama ili voluharicama koje vam uništavaju posađeno, napravite uzdignute gredice i ne zaboravite na dno postaviti žičanu mrežu kako ne bi mogle poništiti vaš mukotrpan rad.

Prije nego bilo kakve biljke posadite u vrt, provjerite i kakva je zemlja u vašem vrtu, budući da ljetnice većinom vole blago kiselu zemlju. Provjeru možete napraviti i sami tako što ćete malo zemlje razmutiti u destiliranoj vodi i indikator papirom provjerite kiselost. Ukoliko je prekiselo tlo, pomoći će dodavanje vapna, dok za prelužnato, treset. Na posađeno bilje dobro je staviti malč kako bi se spriječilo rast korova, ali i tijekom ljetnih mjeseci gubitak vlage.

Kada ste završili sve vezano uz bilje, posvetite se uređenju prostora gdje ćete boraviti u narednim mjesecima. Očistite ograde, nanesite zaštitni sloj i osvježite boju ukoliko je to potrebno. Iznesite vrtni namještaj, očistite ga, pritegnite, ukoliko to treba, matice ili pokrpajte i premažite profesionalnim zaštitnim sredstvima.

U funkciju morate staviti i roštilj - nužno ga je počistiti, ukloniti sav preostali ugljen i masnoće na rešetkama. Očistite slivnike i odvode od svega što se nakupilo tijekom zimskih mjeseci, a potom metlom dobro očistite pod i operite ili najobičnijom močo krpom ili visokotlačnim peračem.

Briga o vrtu lakša je uz ove proizvode iz Peveca.

  • +7
  • +4

Uređenje vrta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Pevec

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!