AUTOMOBILOM PO SVIJETU

Ludi i neobični prometni propisi

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 18.04.2010 10:10
  • Objavljeno 18.04.2010 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odlučite li se automobilom lutati po svijetu ili na putovanju uzmete rent-a-car, brzina i prometni propisi nisu jedino o čemu na cesti morate voditi računa. Na mnogim mjestima naići ćete na neobične prometne propise koji vas mogu skupo stajati ili dovesti u neugodnu situaciju

U Vijetamu primjerice možete završiti i u zatvoru vozite li s dozvolom bilo koje druge zemlje, a u Saudijskoj Arabiji ako ste žena za volanom. Ženama je tamo, naime, zabranjeno voziti po otvorenim cestama. Ne žele li robiju ili deportaciju, ne smiju se voziti niti na biciklu, osim po privatnim cestama u stambenim područjima.

Većina zemalja ima blaža ograničenja, no i ona mogu iznenaditi neupućene.

journeyetc.com

journeyetc.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ekološke naljepnice su obavezne u nekim njemačkim gradovima
Ekološke naljepnice u Njemačkoj

Od početka 2010. u mnoge njemačke gradove, među kojima su Berlin, München i Köln, ne može se ući bez posebne zelene naljepnice na automobilu. Ti su gradovi, naime, proglašeni zonama zaštićenog okoliša, u skladu s novim zakonom koji propisuje dozvoljene količine ispušnih plinova. Naljepnice se mogu nabaviti i putem interneta, što nije loše s obzirom da su njemački prometnici nemilosrdni prema prekršiteljima.

Povijesne zone po Italiji

journeyetc.com

journeyetc.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zone u kojima se strogo kažnjava ulazak automobilom

'Zona Traffico Limitato' ili u prijevodu područja ograničenog prometa dijelovi su talijanskih gradova gdje ni slučajno ne smijete ući automobilom. Ugledate li takav natpis, poštujte ga jer kazne se nemilosrdno dijele. U Firenci primjerice za samo jedno skretanje u nedozvoljenu zonu možete biti kažnjeni i nekoliko puta, budući da prometne patrole kolegama vole dojavljivati o zalutalim automobilima.

Mokre ceste u Japanu

Jednako su nemilosrdni i policajci u Japanu, posebno ako ne izbjegavate lokve uz rub ceste i pritom blatom poprskate slučajne prolaznike. Ne treba zaboraviti da je riječ o zemlji gdje je prometna kultura na takvom nivou da i vozači taksija nose bijele rukavice. Omakne li vam se barica na cesti dok su prolaznici ili policija u blizini, možete biti kažnjeni u protuvrijednosti od 400 kuna.

Parkiranje u Londonu

Mnogo će vas skuplje stajati prekršite li zamršene propise u Londonu. Osim što zbog mnogih sigurnosnih kamera ne smijete nagaziti papučicu gasa i što vam je teško voziti po suprotnoj strani ceste, posebnu pažnju treba obratiti na parkiranje. Gradske su vlasti o parkiranju donijele čak 32 zakona, pa je njihovo usklađivanje gotovo nemoguće. Zato nije neuobičajeno da se različite odredbe primjenjuju na suprotnim stranama iste ulice.

Kaos u Bangkoku

journeyetc.com

journeyetc.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pažnja, pažnja - životinje na cesti

Ulice ovoga grada su u svako doba dana pune najrazličitijih prometala, od motocikala do najvećih kamiona. Uglavnom su jednosmjerne, no smjer kojim su prohodne tijekom dana nekoliko puta se mijenja. Da bi stvar bila gora, svaki novi gradonačelnik Bakgkoka ima svoj plan kako bi razriješio gradski prometni kolaps.

Životinje na cestama Južne Afrike

Kao što u Americi morate potpuno zaustaviti automobil na znak 'stop', tako u Južnoj Africi morate poštovati mjesta na kojima se mogu zateći krda ovaca, krava, koza ili drugih životinja. Ne pridržavate li se tog propisa, prijeti vam kazna od oko tri tisuće kuna. Mnogo više ako na cesti pritom udarite neku od životinja.

No to je ništa prema Vijetnamu gdje zbog sudara možete zaglaviti i na deset godina ako nemate posebnu privremenu vozačku dozvolu koju izdaju lokalne vlasti. Ulove li vas samo u vožnji bez tog papira, prijeti vam trogodišnja robija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi