NAJBOLJI PRIJATELJI

Ljubimci možda smanjuju pretilost i alergije

09.05.2017 u 15:45

Bionic
Reading

Istraživanje napravljeno na Sveučilištu Alberta ukazuje na to da ljubimci možda smanjuju šansu za pretilost ili probleme s alergijama

Ako već niste postali obožavatelj životinja, istraživanje koje ukazuje na to da ljubimci smanjuju šansu pretilosti i problema s alergijama, moglo bi biti ono što će vas pridobiti. Obitelji u kojima su bebe rasle uz ljubimce pokazale su veću razinu dviju vrsti mikroba koji se vežu uz manji rizik od razvijanja alergija i pretilosti.

Istraživanje napravljeno na Sveučilištu Alberta ukazuje na to da djeca koja su rasla uz ljubimce rjeđe pate od astme.

'Svakako postoji kritično razdoblje u kojem se želučani imunološki sustav i mikrobi zajedno razvijaju. Kad dođe do nekog poremečaja u tom procesu, imunitet želuca se mijenja', rekla je pedijatrijska epidemiologinja i jedna od vodećih znanstvenica u istraživanju utjecaja ljubimaca na želučane mikrobe Anita Kzyrskyj.

Njeno istraživanje samo je zadnji korak u nizu studija napravljenih u zadnja dva desetljeća, a koja sva ukazuju na to da djeca koja su odrasla uz psa imaju manju šansu za dobivanje astme.

Teorija je da izloženosti prljavštini i bakterijama u ranom životu stvara imunitet, no znanstvenici nisu sigurni jesu li za to zaslužne bakterije koje djeca dobivaju putem ljubimčeve dlake. Anita Kzyrskyj i njen tim od 12 znanstvenika napravili su još jedan korak bliže razumijevanju veze između ljubimaca i djece kad su identificirali da vrlo mala djeca (do tri mjeseca starosti) koja su izložena ljubimcima imaju veće koncentracije dvije bakterije koje su povezane sa smanjenom šansom pretilosti i problema s alergijama.

'Količina te dvije bakterije udvostručila se kod djece u obiteljima s ljubimcima', rekla je Anita Kzyrskyj, te dodala da ta veza postoji čak i kod još nerođene djece kad je majka u kontaktu sa životinjama.

Čak i djeca koja zbog drugih utjecaja imaju oslabljeni imunološki sustav, nakon kontakta s ljubimcima imaju povećanu količinu želučanih bakterija koje smanjuju pretilost i rizik alergija.

Još je prerano predviđati što ova istraživanja zapravo znače za buduće naraštaje, no Anita Kzyrskyj ne isključuje mogućnost 'psa u tableti' kao oblika prevencije alergija i pretilosti.

'Ne čini mi se nemogućim da će farmaceutska industrija pokušati napraviti nešto korisno od tih mikroba, kao što su već napravili s probioticima', rekla je Anita Kzyrskyj.

YouTube Autor: YouTube